shutterstock 569931928

De bittere nasmaak van 'hulp' aan Oekraïne: Hoe de levering van drones ons duur komen te staan

Economiemrt 21 , 18:00
In een zoveelste poging om 'het goede te doen', heeft het Westen besloten Oekraïne te bewapenen met drones, in de ijdele hoop het Oekraïense verzet tegen de Russische agressie te versterken. Maar zoals vaak het geval is met naïeve buitenlandse politiek, schieten we onszelf hiermee grandioos in de voet. De recente aanvallen op Russische raffinaderijen, uitgevoerd met onze geleverde drones, hebben de olieprijzen de hoogte in gejaagd. En wie betaalt de prijs? De gewone burger, u en ik.
De adviesprijs van Euro95 is gestegen naar de astronomische hoogte van €2,20 schrijft de Telegraaf. Een direct gevolg van een serie geslaagde raketaanvallen, waarbij de nervositeit op de olie markten toeneemt. De gevolgen zijn niet te overzien: van benzine tot diesel, de prijzen aan de pomp lopen op, en de hardwerkende Nederlander is weer de dupe.
Het is een klassiek voorbeeld van korte termijn politiek denken dat leidt tot langdurige economische pijnpunten voor de eigen bevolking. Het Westen, in zijn ijver om Rusland een lesje te leren, lijkt te vergeten dat acties consequenties hebben - vooral als die acties de complexe wereld van energievoorziening ontwrichten.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) DDS en EerlijkEten zijn een ontzettend belangrijke PETITIE begonnen. Waarom? Om ervoor te zorgen dat producenten duidelijk moeten maken op etiketten dat er INSECTEN in hun voedselproducten zitten als dat het geval is. Want momenteel is dat NIET zo. Walgelijk! Je kunt dus per ongeluk meelwormen en andere viezigheden naar binnen werken. Teken onze petitie voor Betrouwbaar Voedsel.
In plaats van te juichen voor elke drone die we naar het oosten sturen, zouden we misschien even stil moeten staan bij de gevolgen van onze daden. Want in de geopolitieke schaakspel, zijn het vaak de burgers die als pionnen worden geofferd op het altaar van 'internationale solidariteit'. Is het de hoge prijs aan de pomp waard? Dat is de vraag die we onszelf moeten stellen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten