soccer 673206 640

De economische impact van sportweddenschappen in Nederland

Economieapr 02 2023, 15:30
Sportweddenschappen zijn in Nederland razend populair. Steeds meer mensen wagen een gokje op sportevenementen en -wedstrijden. Bij het legaliseren van online casino’s en sportweddenschappen werd ook de rijksschatkist als argument aangehaald, omdat de legalisering ervoor zou zorgen dat de overheid nieuwe inkomsten kan aanboren. Toch is het moeilijk om de exacte economische impact van sportweddenschappen te berekenen. Dat komt omdat sportweddenschappen zowel een positieve als een negatieve impact hebben.
Sportweddenschappen en overheidsinkomsten
Waar er heel duidelijke cijfers over bestaan, is de omzet van de gokindustrie. Cijfers van de Kansspelautoriteit die een jaar na het openstellen van de markt voor online gokken zijn gepubliceerd, toonden aan dat er voor ongeveer 486 miljoen euro online werd vergokt. Men gaf toen al aan dat de kaap van 1 miljard euro in 2022 wellicht zou worden overschreden. Daarbij passeert ook de overheid langs de kassa. In sommige gevallen moeten spelers bijvoorbeeld kansspelbelasting betalen. Ook organisatoren van kansspelen moeten deze belasting betalen.
Positieve effecten voor de economie
Naast de belastbare omzet die gokbedrijven genereren, zijn er ook andere economische gevolgen van sportweddenschappen. Zo zorgen sportweddenschappen voor werkgelegenheid in de gokindustrie. Denk bijvoorbeeld aan de vele medewerkers die werkzaam zijn bij online gokbedrijven of aan medewerkers van fysieke gokkantoren. Tevens hebben sportweddenschappen ook indirecte economische effecten. Denk bijvoorbeeld aan de horecazaken die profiteren van mensen die samen sportwedstrijden kijken en een hapje en drankje nuttigen. Ook de sportsector zelf kan profiteren van sportweddenschappen, onder meer via sponsorinkomsten. Verder dragen sportweddenschappen bij aan de beleving van sportevenementen, waardoor bijvoorbeeld de verkoop van thematisch glaswerk, shirts en vlagjes toeneemt. Het is met andere woorden bijzonder moeilijk om te berekenen hoe groot de positieve economische effecten van sportweddenschappen echt zijn.
Negatieve economische effecten van sportweddenschappen
Tegelijkertijd moet er rekening worden gehouden met de negatieve economische gevolgen van sportweddenschappen. Zo kan problematisch gokgedrag zorgen voor financiële problemen. Mensen met schulden en betalingsproblemen, dat is heel nadelig voor de economie. De overheid moet ook zelf geld besteden aan het reguleren van de markt en er is de kostprijs die verbonden is aan verslavingspreventie en het aanpakken van verslavingen.
Verder komt geld dat men uitgeeft aan sportweddenschappen niet op een andere manier in het economische circuit terecht. Wat men uitgeeft aan sportweddenschappen, geeft men niet uit aan een nieuwe auto of een nieuwe keuken. Hierdoor kan het dat sportweddenschappen concurreren met andere bestedingen.
Balans vinden tussen risico’s en inkomsten
Voor overheden is het met andere woorden belangrijk om het een en ander in balans te houden. Dit kan door gokken te reguleren en het verantwoord gokken mogelijk te maken, terwijl problematisch gokgedrag wordt voorkomen en zo vroeg mogelijk wordt aangepakt. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende aandacht wordt besteed aan de integriteit van sportevenementen en -wedstrijden, om matchfixing en fraude te voorkomen.
Of de huidige Nederlandse gokwetgeving in dit doel zal slagen, is momenteel nog koffiedik kijken. In de toekomst zullen hier wellicht meer cijfers over verschijnen. Het zou niet onlogisch zijn dat de gokwetgeving dan wordt bijgestuurd. Wetgeving is namelijk voortdurend in evolutie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten