shutterstock 1079001935

De schaduw van recessie: Rutte IV en de ondergang van de Nederlandse economie

Economiejun 08 2023, 9:00
Het Centraal Planbureau (CPB) heeft het bevestigd: de economische prestaties van Nederland zijn abominabel. Zo slecht dat de schaduw van een recessie zich uitstrekt over de eens zo bloeiende economie. De grote banken, van ABN AMRO tot ING, hebben hun voorspellingen bijgesteld – naar beneden, uiteraard.
"Waar zit de zwakte? In de export," aldus het CPB. Maar laten we niet te snel onze handen in onschuld wassen. Ja, buitenlandse recessies spelen een rol, maar het overheidsbeleid verdient niets minder dan een brandend spotlicht. Een beleid dat ervoor heeft gezorgd dat Nederland in een neerwaartse spiraal belandt, getekend door torenhoge inflatie, buitensporige werknemerskosten en energiekosten die elke begroting doen barsten.
En dan hebben we nog het coronabeleid. Een beleid dat het MKB, de ruggengraat van onze economie, aan de rand van de afgrond heeft gebracht. Voorheen droomden de banken nog van 1,2% tot 2% groei voor dit jaar. Die dromen zijn nu vervangen door nachtmerries. Het beste waar we nu op kunnen hopen is een miezerige 0,7% - en dat is in het licht van inflatie en andere problemen een absolute schande.
Maar er is iets wat nog schrijnender is. Nederland is een belangrijke exporteur van agrarische producten, waaronder melk. Toch lijkt het kabinet vastberaden om de boeren de nek om te draaien. Als dit beleid doorzet, zal de export nog verder instorten.
"De zwakte zit bij de investeringen," zegt ING-econoom Martin Klok. "Bedrijfsinvesteringen lopen terug door hoge financieringskosten en investeringen in vastgoed, zoals woningbouw, dalen." In deze klimaat van economische chaos en onzekerheid wordt het enige wat ons nog enigszins overeind houdt, een kunstmatige injectie van de overheid. Zonder deze 'extra overheidsimpuls', zou de economie al in de min staan.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
"Een lichte recessie is nog steeds een reële mogelijkheid," waarschuwt de directeur van het CPB. Als dat geen wake-up call is, wat dan wel? En aan wie hebben we deze ramp te danken? Kijk niet verder dan naar de vierde termijn van onze premier. Dank je wel, Rutte IV, voor deze puinhoop. Het wordt tijd om verantwoording te nemen voor deze economische catastrofe. Het Nederlandse volk verdient beter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten