image001 1

Help, mijn buurman is een hoarder

Economienov 15 2023, 16:40
Hoarding is een psychische stoornis waarbij mensen een oncontroleerbare neiging hebben om spullen te verzamelen. Dit kan leiden tot een overvolle woning, wat een bron van overlast kan zijn voor de buren. Ook kan het gevaarlijke situaties opleveren, dus een oplossing is echt nodig In dit artikel geven we samen met Ron van Margron Schoonmaak enkele tips over wat je kan doen wanneer je naast een hoarder woont.

Praat met je buurman

De eerste stap is om met je buurman te praten, geeft Ron van Margron Schoonmaak aan. Leg uit dat je je zorgen maakt over de situatie en dat je wilt helpen. Het is belangrijk om begripvol te zijn en je buurman niet te veroordelen. Uit je zorgen, maar veroordeel hem (of haar) niet. Dit is heel belangrijk om het gesprek gaande te houden.
Je kunt je buurman bijvoorbeeld aanbieden om samen met hem een plan te maken om de situatie te verbeteren. Je kunt hem ook helpen om spullen weg te gooien of te doneren.

Zoek professionele hulp

Als je buurman niet bereid is om zelf actie te ondernemen, kun je professionele hulp inschakelen. Er zijn verschillende organisaties die hulp kunnen bieden aan hoarders.
Je kunt bijvoorbeeld contact opnemen met een maatschappelijk werker, een psycholoog of een gedragstherapeut. Deze professionals kunnen je buurman helpen om zijn verzamelwoede te overwinnen en zijn huis op te ruimen.

Neem contact op met de instanties

In sommige gevallen kan het nodig zijn om verdere stappen te nemen. Als de situatie een gevaar oplevert voor de veiligheid van je buurman of van anderen, kun je een melding doen bij de gemeente. De gemeente kan dan maatregelen nemen, zoals het opleggen van een boete of het ontruimen van de woning. Ook kan je kijken of je samen met de instanties de woning kunt laten schoonmaken. Als specialist in het extreme schoonmaakwerk ben je voor het laten schoonmaken van een vervuilde woning bij Margron Schoonmaak aan het juiste adres.

Tips voor het praten met je buurman

  • Kies een geschikt moment om het gesprek te voeren. Zorg ervoor dat je buurman rustig en ontspannen is.
  • Begin met het uitspreken van je zorgen. Leg uit dat je je zorgen maakt over de situatie en dat je wilt helpen.
  • Wees begripvol en veroordeel je buurman niet.
  • Stel concrete suggesties voor hoe de situatie kan worden verbeterd.
  • Wees bereid om samen met je buurman te werken aan een oplossing.
Het is belangrijk om te onthouden dat het een proces is om van hoarding af te komen. Het kan tijd en moeite kosten om de situatie te verbeteren.

Hoe kun je je buurman helpen?

Hier zijn een aantal specifieke dingen die je kunt doen om je buurman te helpen om van zijn hoarding af te komen:
  • Bied je hulp aan. Laat je buurman weten dat je bereid bent om hem te helpen om de situatie te verbeteren.
  • Wees geduldig. Het kan tijd en moeite kosten om van hoarding af te komen.
  • Wees begripvol. Realiseer je dat je buurman een psychische stoornis heeft.
  • Stel concrete doelen. Begin met kleine doelen en werk je langzaam op naar grotere doelen.
  • Beloon je buurman voor zijn successen. Dit zal hem motiveren om door te gaan.
Als je je buurman wilt helpen om van zijn hoarding af te komen, is het belangrijk om begripvol en geduldig te zijn. Het kan een proces zijn dat tijd en moeite kost, maar het is het waard om te proberen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten