portraitfactorynl de dagelijkse standaard 213

Onderzoek van "Open State Foundation" wijst uit: Ministers schieten ernstig tekort in beloofde transparantie

Politieknov 15 2023, 16:00
Het is geen verrassing dat het huidige demissionaire kabinet wordt bevolkt door personen die niet bepaald als betrouwbaar worden beschouwd. De belofte om de afspraken van ministers met lobbyisten beter bij te houden in openbare agenda's lijkt volgens onderzoek van de "Open State Foundation" niet te worden nagekomen. Dit is consistent met eerdere twijfels over de integriteit van ministers in het huidige kabinet.
De Tweede Kamer heeft herhaaldelijk aangedrongen op meer transparantie over de contacten van ministers met bedrijven en belangenorganisaties. Ondanks de wens van onder anderen Volt-voorman Laurens Dassen voor een lobbyregister, heeft het kabinet hieraan geen gehoor gegeven. Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) beloofde wel meer informatie te verstrekken via de agenda's, maar in de praktijk lijkt er minimaal sprake te zijn van transparantie.
De bedoeling is dat bij elke afspraak precies wordt vermeld met wie de minister gaat praten en waarover. Volgens de Open State Foundation werd hier afgelopen jaar echter slechts in 12 procent van de gevallen aan voldaan, wat zij "ronduit schokkend" noemen. In 88 procent van de gevallen blijft het dus onduidelijk, en het is zorgelijk om te bedenken wat voor dubieuze afspraken en achterkamertjespolitiek er verder nog plaats vindt in Den Haag.
Het is weinig hoopvol om verbeteringen te verwachten na de verkiezingen, vooral gezien de intentie van de VVD om opnieuw de leiding te nemen in ons landsbestuur. Gelukkig is de kans klein dat we opnieuw geconfronteerd worden met het CDA en D66, inclusief hun incompetent geachte vertegenwoordigers zoals Hugo de Jonge, Wopke Hoekstra en Kajsa Ollongren. Met Pieter Omtzigt en zijn NSC als mogelijke kanshebber om de grootste partij te worden, en gezien het feit dat het Kamerlid bekend staat om zijn integriteit, zou er mogelijk verbetering kunnen plaatsvinden onder leiding van NSC.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten