shutterstock 1886910730

Het zijn moeilijke tijden voor iedereen! Shell ziet winst dalen van 18 naar 3,1 miljard

Economiejul 27 2023, 14:30
Het is een donkere dag, dames en heren. Pak de zakdoeken maar vast, want het nieuws dat we vandaag brengen is ronduit schokkend. Onze geliefde oliegigant Shell, de onbetwiste koning van de fossiele brandstoffen, heeft het zwaar. En dan bedoelen we echt héél zwaar.
Vorig jaar, in het glorieuze jaar van de olie, kon Shell nog pronken met een winst van maar liefst 18 miljard euro. Ja, je leest het goed, 18 miljard! Een bedrag waar je U tegen zegt, een bedrag dat je niet eens kunt uitspreken zonder te struikelen over de nullen. Maar helaas, de tijden zijn veranderd.
Dit jaar, in het huidige klimaat van economische onzekerheid, is de winst van Shell gedaald tot een schamele 3,1 miljard euro. Een daling van bijna 83%! Het is een tragedie van epische proporties. De topmannen van Shell zullen vast en zeker hun gouden parachutes moeten inruilen voor een WW-uitkering.
En wat is de boosdoener van deze catastrofe? De daling van de olie- en gasprijzen. Vorig jaar bedroeg de inkoopprijs op de Amsterdamse TTF-markt nog 150 euro per megawattuur. Maar nu? Nu is het slechts 30 euro. Een daling van 80%! Het is een schande, een regelrechte schande.
Het is bijna niet te geloven dat Shell, het bedrijf dat bekend staat om zijn vermogen om de gewone consument tot de laatste cent uit te knijpen, nu worstelt om zijn winst op peil te houden. Het is bijna alsof de wereld niet meer draait om de winsten van grote oliebedrijven.
Maar laten we niet te snel oordelen. Laten we hopen dat er dit jaar iets gebeurt waardoor de prijzen weer omhoogschieten. Misschien een nieuwe oliecrisis? Of een plotselinge stijging van de vraag naar fossiele brandstoffen? Wie weet. Het enige dat we zeker weten, is dat we hopen dat Shell snel weer superrijk kan worden - ten koste van de gewone Nederlander, natuurlijk.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bedrijven als Shell hebben de Nederlander de afgelopen jaren systematisch uitgebuit. De cijfers spreken voor zich. Supermarkten doen dat ook. Graaiflatie is écht. De Dagelijkse Standaard verzet zich daar keihard tegen en strijdt voor een vrij en welvarend Nederland. Maar daar hebben we jouw hulp bij nodig. Steun ons! Doneer via BackMe en help ons op te komen voor de gewone Nederlander.
Dus laten we een moment van stilte houden voor Shell, het worstelende bedrijf dat ooit de wereld regeerde met zijn olie- en gaswinsten. Het is een zware tijd, maar we zijn er zeker van dat Shell er weer bovenop komt. Immers, wat is een wereld zonder een superrijk oliebedrijf dat de gewone consument uitknijpt voor elke cent die ze hebben? Precies, een wereld die we ons nauwelijks kunnen voorstellen.
Of beter gezegd, een wereld die we ons niet wíllen voorstellen. Toch?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten