dalle 2024 02 14 201034 envision a vivid and dynamic scene where artificial intelligence has taken over the world the image should be filled with bright colors illustrating

Nieuwe AI van Google mengt zich in je persoonlijke gesprekken

Economiefeb 22 , 8:09
Stel je voor; je wilt vanavond een lekkere biefstuk in de pan klaarmaken. Je vraagt aan je partner of hij/zij even langs de slager wilt gaan om het vlees te kopen. Ineens verschijnt er echter een derde entiteit in het ‘persoonlijke’ gesprek. Google’s AI geeft (geheel ongevraagd) advies: wellicht dat je beter voor een vegetarische salade kunt gaan vanavond? Dit is al de derde keer dat je vlees eet deze week, denk je ook een beetje aan het klimaat?
Het lijkt op een scene uit het dystopische Black Mirror, maar het is iets wat sinds kort daadwerkelijk mogelijk is met de nieuwe AI software van Google: Bard (vanaf heden veranderd in Gemini). In de eerste release van Google’s Bard wordt er namelijk gevraagd of Google’s AI je berichtengeschiedenis mag analyseren.
Google’s Bard omschrijft zichzelf als een ‘AI assistent welke je berichtenervaring kan verbeteren, van het faciliteren van communicatie tot het optimaliseren van creativiteit en het toevoegen van informatie. Ik ben je persoonlijke AI assistent binnen je berichtenapp.’
Bard’s chat geeft echter ook toe dat het je berichten kan analyseren. Volgens Bard is dit nodig om de context van je berichten, je toon en je interesses te kunnen begrijpen. Zo is het beter in staat om je reacties te kunnen optimaliseren. Ook wil Bard toegang tot je berichten uit het verleden en je contacten. Zo kan het makkelijker je relaties met betrekking tot je contacten analyseren. Verschillende soorten reacties zijn namelijk gepast bij verschillende soorten relaties. Bard helpt je hier graag bij, handig toch!?
Grote trendwijziging betekend AI surveillance nachtmerrie
Als je interactie hebt met een AI als ChatGPT of Bard kan je er natuurlijk al vanuit gaan dat alle data die in zo’n AI interface achterlaat je ooit kan gaan achtervolgen. De AI leert tenslotte van je data input, dat is het hele idee. Des te meer data input het heeft, des te meer AI kan leren.
Het is echter belangrijk om te begrijpen dat we hier naar een enorme trendwijziging kijken. Waar AI voorheen enkel invloed had via interfaces die je zelf moest bezoeken, lijken Big Tech bedrijven als Google het nu te gaan integreren in dagelijkse communicatiemiddelen. Jouw privacy-gevoellige communicatie wordt gedeeld met de AI cloud van Google. Je moet hier natuurlijk toestemming voor geven, maar wie zegt dat dit zo blijft? Wellicht wordt dit zometeen gewoon onderdeel van de eindeloos lange privacy-voorwaarden die iedereen klakkeloos accepteert. Wie heeft er tenslotte de tijd om dit te lezen?
Bescherm jezelf tegen AI surveillance
De eerste oplossing is nogal voor de hand liggend: gebruik Google messages niet meer. Het is überhaupt zeer onverstandig om een persoonlijke berichten applicatie te gebruiken van een bedrijf waarvan de aandeelhouders verwachten dat er winst gemaakt wordt op basis van massale dataverzameling.
Dit is echter slechts een eerste uitrol van Google’s Bard. Je kan je voorstellen dat de tentakels van Big Tech AI surveillance steeds verder zullen gaan reiken. Hoe lang zal het nog duren voordat Google besluit om de AI surveillance van Bard standaard in het Google Android besturingssysteem te integreren?
En dus is de keus aan jou: blijf je Big Tech gebruiken, wetend waar we op af stevenen? Wil jij nog mede-verantwoordelijk zijn voor de AI surveillance samenleving die gecreëerd wordt? Is dat echt een wereld waar je in wilt leven? Verandering begint bij jezelf. Zoals Ghandi zo mooi zei: ‘Be the change you want to see in the world’.
De AI surveillance van Big Tech zal in hoog tempo toenemen de komende tijd. Het is van belang om software te omarmen welke menselijke kernwaarden als privacy, veiligheid en vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel hebben staan. Het tijd om je data te gaan beschermen tegen de AI surveillance van Big Tech. Dit is onze missie bij proprivacy.io: wij helpen je om je privacy terug te pakken. Jouw data is en blijft van jou! Digitale zelfverdediging is een absolute noodzaak in deze Orwelliaanse tijden.
Pro Privacy Phone en toegang tot het Pro Privacy Platform
Dit is exact waar we onze klanten mee helpen bij proprivacy.io. Met de favoriete phone van Edward Snowden en de toegang tot het Pro Privacy Platform helpen we je je volledig los te koppelen van Big Tech. Het is tijd om digitale diensten te omarmen die mensen rechten als privacy, veiligheid en vrijheid van meningsuiting wel omarmen.
Je hebt geen technische kennis nodig om de telefoon te kunnen laten functioneren. Je gedrag op de telefoon heeft echter wel een grote invloed op de hoeveelheid privacy & veiligheid die je kunt bereiken. Om die reden krijg je bij aanschaf van de Pro Privacy Phone ook toegang tot ons Pro Privacy Platform. Hier beantwoorden we vragen als: ‘Hoe kan je veilig je wachtwoorden beheren?’, ‘Hoe kan je YouTube kijken zonder Google?’, ‘Hoe kan je alle muziek luisteren zonder Spotify?’, ‘Hoe kan je veilig en privacy-vriendelijk mailen?’, ‘Waar moet een goede VPN aan voldoen?’, ‘Hoe gebruik je TOR op de telefoon?’… en nog veel meer.
Op ons Pro Privacy Platform vind je:
  • Toegang tot onze uitgebreide GrapheneOS handleiding: door GrapheneOS alleen al te gebruiken maak je een grote stap, maar we leggen je ook uit met welke instellingen en opties je je privacy nog beter kunt waarborgen.
  • Een applicatielijst met privacy-vriendelijke apps die door ons goedgekeurd zijn. Deze lijst wordt constant door ons onderhouden.
  • Bijbehorende applicatie-handleidingen: wij leggen je precies uit hoe je deze apps kunt gebruiken om je privacy op de Pro Privacy Phone tot een nog hoger niveau te kunnen tillen. Deze handleidingen worden constant door ons onderhouden en ge-update.
  • Een start-handleiding waarin we je de basiswerking van de telefoon uitgebreid uitleggen.
  • Een verhuishandleiding om de overstap vanaf je iPhone of je Android zo gemakkelijk mogelijk te maken.
  • Persoonlijke ondersteuning via mail en telefoon: kom je ergens niet uit? Dan kan je gerust even contact met ons opnemen! We helpen je graag verder.
Het terugwinnen van je privacy is een leerproces waarin je zelf kunt bepalen hoe ver je wilt gaan. Wij nemen je bij de hand en loodsen je er doorheen!
De Pro Privacy Phone/Tablet (inclusief toegang tot het Pro Privacy Platform) is weer te koop! Je kunt de telefoon/tablet t/m vrijdag 23 februari bestellen.
Met de favoriete phone van Snowden en onze bijbehorende ondersteuning kun jij je optimaal beschermen tegen de opkomende digi-dictatuur!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten