1. Home
  2. Waterbeheerders willen een 'luxetaks' invoeren om 'verspilling' tegen te gaan: de rijken lachen zich suf
shutterstock 1061479184

Waterbeheerders willen een 'luxetaks' invoeren om 'verspilling' tegen te gaan: de rijken lachen zich suf

Economie16 aug 2022, 10:49
Het is werkelijk een grof schandaal. Water is een primaire behoefte. Wat zeg ik, het is dé primaire behoefte. Zonder water red je het niet na een paar dagen. Ja, je kunt weken zonder eten. Maar zonder water? Na een paar dagen is het einde oefening.
En wat verzinnen waterbeheerders? Een soort van extra taks. Want door water duurder te maken, zeggen zij, zal er minder 'verspilling' voorkomen.
Verspilling? Nederlanders zijn al heel oplettend wat ze met hun water doen, niet in de laatste plaats omdat het geld kost. Wat ze gebruiken hebben ze gewoon nódig.
bZoals Wierd Duk stelt komt dit er feitelijk op neer dat de gewone burger straks niet meer doucht, stinkende kleren langer draagt, en mogelijk zelfs bezuinigt op het drínken van water, terwijl de rijken lekker blijven leven zoals ze nu doen, inclusief grote zwembaden.
De gewone burger drinkt dan dus het minimale en doucht zo kort als maar mogelijk is, terwijl de rijken (inclusief politici) lekker zwembaden onderhouden en de tuin dagelijks besproeien in de zomer.

Basisprijs versus comfortprijs

"Een andere tariefstelling kan in combinatie met meer informatie en waterbesparende technieken bijdragen aan zuiniger watergebruik en meer bewustzijn bij klanten," zegt Madelon Vink van de vereniging van Drinkwaterbedrijven (Vewin) tegen het wanstaltige AD.
De beheerder heeft dit onderzoek gedaan in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De overheid is hier dus bij betrokken... wat de reden is dat het werkelijk een drinkwatertaks genoemd kan worden. 
De achterlijke gladiolen kijken daarbij naar België. Consumenten betalen daar een basisprijs voor "de hoeveelheid die een gemiddeld huishouden per persoon nodig heeft." Dat wordt dus even voor je bepaald, hoeveel jij nodig hebt. Daar betaal je een "basisprijs" voor. Maar als je meer gebruikt dan wat Vadertje Staat nodig vindt dan moet je een comfortprijs betalen. Die is het dúbbele van de basisprijs.
En oh, oh, oh, dat vinden ónze waterbeheerders en onze overheid een geweldig idee. Zo kan je namelijk wel tot op zekere hoogte water blijven drinken - volgens de berekening van wat je gemiddeld zou moeten drinken - maar als je water voor andere dingen gebruikt (of gewoon nogal van het waterdrinken en douchen bent): PATS! Betalen, klojo!
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Dit is de zoveelste maatregel die eerst levensbehoeften bewust duurder maakt voor de burger - die het financieel toch al lastig heeft - én die ervoor zorgt dat er een extreme tweedeling komt in het land tussen haves en have-nots. Een tweedeling waarin de haves lekker kunnen blijven leven, terwijl de have-nots (99% van de bevolking) net kunnen rondkomen en dus totaal geen comfort meer kennen.
Je gaat bijna denken dat er een plan achterzit, he?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten