7174939623 559c6d7bb3 c

Schiphols miljoenen dans: Belastingbetaler betaalt de rekening voor bestuurlijke chaos

Economiefeb 16, 21:30
In een nieuwe episode van de soap die "Nederlands belastinggeld smijten" heet, is de ontslagen operationele directeur van Schiphol, Hanne Buis, vertrokken met een gouden handdruk die de wenkbrauwen doet fronsen. Het jaarverslag van de luchthaven onthult dat Buis, na een tumultueus jaar van operationele chaos in 2022, maar liefst €202.616 mee naar huis kreeg als afkoopsom, bovenop een deel van haar reguliere salaris. Als klap op de vuurpijl heeft dit debacle de belastingbetaler meer dan een half miljoen euro gekost.
Deze exorbitante uitbetaling vindt plaats tegen de achtergrond van een jaar waarin honderdduizenden reizigers werden gedupeerd door de wanprestaties op Schiphol. Gebrek aan personeel voor handbagagecontroles, voortvloeiend uit een falende anticipatie op de heropleving van het luchtverkeer en de veranderende arbeidsmarkt, dwong luchtvaartmaatschappijen hun heil elders te zoeken. Dit financiële fiasco heeft Schiphol tientallen miljoenen gekost, terwijl het kostenniveau structureel steeg door noodgedwongen extra uitgaven aan personeel om de operatie draaiende te houden.
Wat dit verhaal nog schrijnender maakt, is dat Buis gezien werd als de potentiële opvolger van de eveneens in 2022 vertrokken president-directeur Dick Benschop. Hoewel Benschop geen officiële afkoopsom ontving, werd hij wel comfortabel ondergebracht als inspecteur bij dochteronderneming Brisbane Airport in Australië, een positie die in 2022 nog €26 miljoen bijdroeg aan het resultaat van Schiphol, ondanks een daling van 28% ten opzichte van het voorgaande jaar.
Deze kwestie legt een dieperliggend probleem bloot: een schaamteloze cultuur van geldverspilling binnen semi-publieke instellingen, waarbij falende bestuurders rijkelijk worden beloond terwijl de belastingbetaler de rekening gepresenteerd krijgt. De verontwaardiging van het publiek is begrijpelijk en gerechtvaardigd. Het is de zoveelste illustratie van een bestuurlijke elite die schijnbaar onaantastbaar is, ongeacht de financiële chaos en de operationele wanprestaties die onder hun leiding plaatsvinden.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS lopen we niet weg voor dit soort controversiële onderwerpen. Andere media wél. Daarom is het van het grootste belang dat wij dit werk blijven doen. Elke dag weer. Vind jij dat ook? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons dit soort onderwerpen wél te behandelen!
Wanneer wordt er eindelijk verantwoording afgelegd? Wanneer stopt de dans om de gouden handdrukken, betaald met publiek geld? Het is hoog tijd voor een grondige herziening van de wijze waarop met belastinggeld wordt omgegaan, te beginnen bij de top van semi-publieke instellingen zoals Schiphol. De Nederlandse burger verdient beter dan dit. Het is tijd voor transparantie, verantwoordelijkheid en een einde aan de cultuur van belonen voor falen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten