Afbeelding gemaakt met ChatGPT van OpenAI

Topbelegger waarschuwt: deze crisis is gevaarlijker dan 2008

Economie21 jul , 9:00
Valentijn van Nieuwenhuijzen is geen paniekzaaier. Als oud-topbelegger bij ING, NN en Goldman Sachs heeft hij 25 jaar lang met een koel hoofd naar financiële stormen gekeken. Maar nu – in 2025 – trekt hij aan de noodrem. In een interview met De Telegraaf noemt hij de huidige crisis gevaarlijker dan welke eerdere ook. En nee, het draait niet om inflatie of rentestanden. De échte crisis zit dieper.
Wat eraan ontbreekt, is vertrouwen. In instituties, in de samenwerking binnen het Westen, in centrale banken als vangnet. En zonder dat vangnet dreigt een vrije val. “Wat nu gebeurt is geen normale marktvolatiliteit,” stelt hij. “We zitten midden in een geopolitieke systeemwisseling.”

🌍 Geen gecoördineerde redding meer

Wat deze crisis volgens Van Nieuwenhuijzen uniek maakt, is het wegvallen van automatische samenwerking. In 2008, tijdens de kredietcrisis, trokken centrale banken en overheden nog gezamenlijk op. Er was een besef: we redden het samen, of helemaal niet. Maar anno 2025?
“De solidariteit is weg. Centrale banken doen hun eigen ding. Overheden staan lijnrecht tegenover elkaar. Populisme vreet het vertrouwen aan de binnenkant op, terwijl Poetin en andere autoritaire regimes van buiten steeds sterker worden.”
De dollar, jarenlang de ultieme veilige haven in tijden van chaos, verloor recent 15% aan waarde – op een moment dat het historisch gezien juist had moeten stijgen. Zelfs Amerikaanse staatsobligaties verliezen hun glans. Het fundament onder het mondiale financiële systeem begint te schuiven.
🟦 DDS krijgt geen cent van de overheid of het kartel. We leven van donaties van trouwe lezers zoals jij. 👉 Doneer via https://dds.backme.org – dan krijg je ook nog eens elke dag een exclusieve column in je inbox die we niet op DDS kunnen publiceren. Of: 💶 Maak een bedrag over naar NL95RABO0159098327 t.n.v. Liberty Media.

📉 Risico is niet meer berekenbaar

De kern van zijn betoog: risico is niet meer te vangen in modellen. Waar economen en beleggers decennialang vertrouwden op statistiek en waarschijnlijkheid, heerst nu fundamentele onzekerheid. “Een beurscrash kun je modelleren. Maar een oorlog in Taiwan? Een implosie van de VS onder Trump? Dat zijn systeemrisico’s – en die zijn niet te voorspellen.”
Volgens Van Nieuwenhuijzen moeten beleggers, en breder: samenlevingen, leren omgaan met het onberekenbare. Niet door alles uit handen te geven aan algoritmes, maar door strategische veerkracht op te bouwen.

📉 Weg uit Amerika, blik op Azië

Zijn advies aan beleggers is opvallend duidelijk: afbouwen in de VS, opbouwen in Azië. De Amerikaanse economie verliest haar voorsprong, de waarderingen zijn hoog en de politieke risico’s nemen toe. Tegelijk groeit Zuidoost-Azië – India voorop – economisch, demografisch en maatschappelijk.
“De markten zijn ondiep, de democratieën niet perfect, maar de groei is stevig en structureel,” aldus Van Nieuwenhuijzen. “Iedereen zit nog vol in Amerikaanse aandelen. Dat is vragen om ellende.”
Let op: hij zegt niet dat Amerika onbelangrijk wordt. Wel dat de tijd van blinde loyaliteit aan Amerikaanse markten voorbij is.

🌱 Duurzaam beleggen: kritiek, maar onvermijdelijk

Duurzaam beleggen (ESG) staat onder druk. Politieke weerstand groeit, vooral bij mensen die koopkracht verliezen. Toch blijft Van Nieuwenhuijzen erbij: de thema’s gaan niet weg. Klimaatrisico’s, grondstoffenschaarste, energietransitie – dat blijft allemaal actueel.
“Misschien verdwijnt het label ESG als marketingterm,” zegt hij. “Maar het achterliggende verhaal is sterker dan ooit. Rendement halen mét risico-inzicht en maatschappelijke impact wordt de nieuwe norm.”

🧠 Veerkracht, geen illusies

Wat deze tijd zo gevaarlijk maakt, is niet alleen de economie of de beurs. Het is het afbrokkelende vertrouwen in samenwerking, in democratie, in stabiliteit. Dat maakt deze crisis fundamenteel anders dan die van 2008, 2001 of 2012.
Er komt geen centrale redding. Geen magisch rente-instrument. Wat rest, is individuele alertheid, strategisch denken, en het besef dat de oude zekerheden voorbij zijn.
🟥 Als jij wilt dat DDS blijft bestaan – als tegenmacht tegen de linkse media en Big Tech-censuur – dan hebben we jouw steun nú nodig. 👉 Ga naar https://dds.backme.org of doneer direct via: NL95RABO0159098327 t.n.v. Liberty Media Help ons het tweede deel van het jaar door. Vrijheid is niet gratis.
De markten wankelen. De wereld schuift. En volgens deze doorgewinterde belegger is dit nog maar het begin. Zijn advies aan Nederland – en aan ons allemaal?
Hou je hoofd koel. Maar wees voorbereid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten
16 Reacties