shutterstock 1680915613

Veel beloven en weinig geven, doet de gek in vreugde leven: AFM maakt gehakt van onrealistische verwachtingen in nieuw pensioenstelsel

Economiejan 29, 20:00
Het nieuwe pensioenstelsel, dat ons als de oplossing voor alle pensioenproblemen is verkocht, lijkt nu al te wankelen op zijn grondvesten. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt in de Telegraaf dat pensioenfondsen mogelijk te rooskleurige rendementen schetsen voor hun deelnemers. Wat we hier zien, is niets minder dan een gevaarlijk spel met de toekomst van hardwerkende Nederlanders.
Laten we duidelijk zijn: pensioenen zijn geen speeltuin voor financiële acrobatiek. Toch lijkt het erop dat pensioenfondsen in hun ijver om het nieuwe stelsel te promoten, vrolijk meedoen aan het creëren van onrealistische verwachtingen. De AFM uit zorgen dat deelnemers misleid kunnen worden door vergelijkingen tussen het oude en het nieuwe stelsel. Is dit de transparantie en eerlijkheid die ons beloofd werd?
Pensioenfondsen bereiden zich voor om alle deelnemers een 'transitie-UPO' te sturen – een document dat zou moeten verduidelijken hoe pensioenen eruit zullen zien onder het nieuwe stelsel. Maar wat blijkt? Dit document zal ook rendementsverwachtingen bevatten die gebaseerd zijn op drie scenario's: een goede, een verwachte en een slechte markt. Het klinkt als een gokspel – en de inzet is ons pensioen.
Wat de pensioenfondsen ons niet vertellen, is hoe realistisch deze scenario's zijn. Een 'goede markt' klinkt prachtig, maar wat als de markt instort? Het scenario van een 'slechte markt' lijkt een nachtmerrie voor elke deelnemer. En wie bepaalt wat een 'verwachte markt' is in deze turbulente economische tijden?
Het probleem hier is niet alleen de mogelijk misleidende informatie, maar ook het gebrek aan verantwoordelijkheid. Wie houdt de pensioenfondsen verantwoordelijk als hun sprookjesverhalen in rook opgaan? De Nederlandse burger verdient beter dan dit soort financiële hoogstandjes met hun toekomst.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Het wordt tijd dat er een einde komt aan dit soort riskante praktijken. Pensioenfondsen moeten stoppen met het verkopen van dromen en beginnen met het bieden van realistische, eerlijke vooruitzichten. Onze pensioenen zijn te belangrijk om te worden overgelaten aan de grillen van de markt en de fantasieën van fondsbeheerders. De Nederlandse burger verdient zekerheid en duidelijkheid over zijn pensioen, geen luchtkastelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten