image001 26

Waarom ondernemers hun zakelijke energiecontract goed in de gaten moeten houden

Economiemrt 10 , 14:30
Het aantal bedrijven in Nederland zit al enkele jaren flink in de lift. Dat zien we niet alleen aan de cijfers van het CBS, maar ook aan het groeiende aantal kantoren en bedrijfspanden in ons land. Als ondernemer is het een must om een zakelijk energiecontract op het gebied van mkb energie of grootzakelijke energie af te nemen voor zo’n pand. Nu de energietarieven al een hele tijd sky high waren, is het beheren van de energiekosten een voortdurende uitdaging voor ondernemers. Toch moet je ervoor zorgen dat je constant aandacht besteedt aan je zakelijke energiecontract. In dit artikel lees je meer over waarom dat het geval is.
Variabiliteit in energieprijzen: nu en in de toekomst
Wat we in ieder geval hebben geleerd in de afgelopen jaren is dat de energietarieven nooit vast liggen. Sterker nog: ze kunnen zo ontzettend fluctueren dat je nooit de zekerheid hebt wat je moet betalen voor je zakelijke energiecontract, tenzij je voor een bepaalde periode een vast energiecontract hebt afgenomen. De energiemarkt is en blijft dynamisch en is daardoor onderhevig aan verschillende factoren, zoals geopolitieke gebeurtenissen. Toen Rusland vorig jaar Oekraïne binnenviel, stegen de prijzen van energie enorm door de daaropvolgende maatregelen die werden getroffen met betrekking tot Russisch gas. Door regelmatig de energiemarkt te analyseren en door op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op deze markt kun je als ondernemer een strategie ontwikkelen om te blijven profiteren van gunstige prijsbewegingen. Daarmee zorg je ervoor dat je niet de hoofdprijs voor je zakelijke energiecontract betaalt en dat je dus in sommige gevallen zelfs wat geld kunt besparen. Logischerwijs is dat een van de belangrijkste redenen om je contract goed in de gaten te houden.
Streven naar duurzame bedrijfsvoering en energie-efficiëntie
Een andere reden om je bewust bezig te houden met je zakelijke energiecontract is omdat een groot deel van de Nederlandse ondernemers tegenwoordig streeft naar een duurzame bedrijfsvoering. Ze worden steeds meer bewust van de impact van hun bedrijfsactiviteiten op de wereld en het milieu en willen daarin stappen ondernemen om iets voor de wereld te kunnen betekenen. Beschik je nog over een grijs energiecontract en is het bijna weer tijd om zakelijke energie te vergelijken voor een nieuw contract? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor een groen energiecontract voor je bedrijf. Doe dit wel op het ‘juiste moment’, namelijk zodra de opzegtermijn begonnen is en voordat de einddatum verstreken is. Het regelmatig evalueren van je energiecontract stelt je zo in staat om over te stappen naar groenere energiebronnen door energie vergelijken voor zzp’ers of mkb’ers of om misschien zelfs je eigen groene energie op te wekken.
Past het energiecontract nog bij grootte van bedrijf?
Tot slot is het goed om te weten dat het heel normaal is om om de zoveel tijd je zakelijke energiecontract te heroverwegen. Dat is met name het geval bij bedrijven waar binnen korte tijd een aanzienlijke groei te zien is. De kans dat je in zo’n geval andere behoeftes hebt wat betreft zakelijke energie is erg groot. Daarom is het eveneens een goed idee om je zakelijke energiecontract goed in de gaten te houden. Op die manier zorg je ervoor dat je de juiste energieprijs betaalt en je niet achteraf nog voor ongewenste verrassingen komt te staan. Kortom: het energiecontract voor je bedrijf kun je het beste zien als een dynamisch instrument dat voortdurend moet worden gecontroleerd om zo aan de wensen van je bedrijf te voldoen én om niet de hoogste prijs te betalen. Daarmee kun je uiteindelijk geld besparen en bijdragen aan duurzaamheidsdoelstellingen, wat voor ieder modern bedrijf een hele interessante combinatie is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten