10741398406 2e6b274f09 c

Wereldvreemde ABN-AMRO: Er is nog geen energiecrisis daarom geen steunmaatregelen nodig

Economiesep 19 2022, 12:00
ABN-AMRO heeft de woede op haar hals gehaald door te stellen dat er nog geen energiecrisis is en dat daarom geen steunmaatregelen nodig zijn. Dat is best frappant. De oplopende energierekeningen van veel huishoudens laten ons toch iets anders zien. Van een staatsbank mag je toch een ander geluid verwachten.  
,,Er zijn mensen die 500 euro betalen, maar dat zijn extreme uitzonderingen. Wij schatten op basis van onze data dat niet meer dan 1,5 tot 2 procent nu een voorschot moet betalen dat meer dan 150 procent is gestegen. We zien bij een grote groep ook het omgekeerde: ruim een derde van de huishoudens betaalt nu een maandbedrag dat láger is dan vorig jaar augustus. We hebben de energiebedrijven gebeld om te checken of dit echt klopt en zij bevestigen het. Dat komt door de zachte winter, zuiniger gedrag, verduurzaming met zonnepanelen bijvoorbeeld en minder belasting op energie.’’, aldus ABN-AMRO in het AD.
,Zet alles klaar om het uit te voeren, maar wacht tot het nodig is. Anders loopt de inflatie nóg verder op.’’ Stel de steunmaatregelen dus uit is de boodschap van de ABN-AMRO. ,,Help alleen mensen die kopje onder dreigen te gaan, probeer niet ieders koopkracht te herstellen. Als je de inflatie echt aan wilt pakken, dan kom je niet onder de pijnlijke constatering uit dat mensen hun consumptie terug moeten schroeven. De inflatie die we nu hebben is het gevolg van minder beschikbare energie. Linksom of rechtsom zullen we minder moeten gebruiken, want er ís niet meer energie. Als de vraag vermindert, daalt de prijs. Als je de gehele prijsstijging voor mensen compenseert, dan is de prikkel om te bezuinigen en minder gas te verbruiken verdwenen'', zegt ABN-AMRO econoom Sandra Phlippen.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Sander van Dam, op Twitter beroemd om zijn beroemde tweeluikjes, stelt terecht: ''Een bank die zonder steunmaatregelen failliet zou zijn gegaan vindt steunmaatregelen voor mensen die failliet dreigen te gaan maar onzin.'' Veel mensen reageren daarom verbolgen. Zonder staatssteun met belastinggeld was deze bank omgevallen. En nu ontstaat het beeld dat de bank mensen die de hoge energierekeningen niet kunnen betalen wil laten omvallen. De PR afdeling heeft echt zitten slapen toen deze boodschap naar buiten werd gebracht. Echt dodelijk, banken en voornamelijk de bankiers hebben al de reputatie dat zij alleen maar willen graaien. Ze dienen totaal niet de belangen van de rekeninghouders. ABN-AMRO komt nu kil en afstandelijk over.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten