1. Home
  2. Werken zonnepanelen ook bij bewolkt weer?
Screen Shot 2022 09 18 at 103344

Werken zonnepanelen ook bij bewolkt weer?

Economie18 sep 2022, 17:00
Zonnepanelen zijn de laatste maanden groot nieuws. Een direct gevolg van de stijgende energieprijzen en de energietransitie. Wie de komende winter niet in de kou wil zitten, die kan het best kiezen voor duurzame oplossingen zoals zonnepanelen en isolatie. Ook nu, de zomer loopt op zijn einde, is het nog altijd interessant om te kiezen voor zonnepanelen kopen. Zonnepanelen werken namelijk ook ‘gewoon’ bij bewolkt weer. Hoe werkt dat precies?
Diffuus licht voor zonnepanelen
Zegt de term ‘diffuus licht’ je iets? Nee? Dan vind je het vast en zeker leuk om te horen dat liefst 60% van de opbrengst uit zonnepanelen voortkomt uit deze vorm van licht. Diffuus licht is licht dat de aarde niet direct bereikt, bijvoorbeeld door toedoen van mistvorming of bewolking. Het diffuse licht wordt geabsorbeerd en weerspiegeld als het ware op het zonnepaneel, waardoor de panelen zelf toch energie opwekken. De opbrengst van zonnepanelen uit diffuus licht zal dan wel iets lager liggen dan onder zonnige omstandigheden, maar zorgen er nog altijd voor dat je zonnepanelen effectief zijn.
Onder de streep betekent het diffuus licht dat zonnepanelen niet per se zonneschijn nodig hebben, maar wel degelijk zonlicht.
Zo werken zonnepanelen
Zonnepanelen functioneren op basis van zonlicht. Vanaf het moment dat de zon opkomt, zullen de zonnepanelen aan het werk gaan. Zoals je inmiddels hebt begrepen, hoeft daar geen zonneschijn aan te pas te komen. Wel is het zo dat zonnepanelen beter functioneren onder zonnige omstandigheden. Logisch verhaal? Aanvullend is het goed om te weten dat zonnepanelen in de zomermaanden extra veel stroom opwekken, en tijdens de wintermaanden iets minder. De Wattpiek en het vermogen van de zonnepanelen bepalen uiteindelijk hoeveel stroom je in potentie kunt opwekken.
Diffuus licht anders dan schaduw
Ook op een bewolkte dag zijn je zonnepanelen bezig met het opwekken van zonne-energie. Dat diffuus licht geen probleem hoeft te zijn, staat in schril contrast met schaduw. Schaduwvorming kan er namelijk voor zorgen dat een paneel in zijn geheel minder of zelfs helemaal geen stroom meer zal opwekken. Dat is iets dat je niet wilt. Daarom kiest men bij schaduwvorming op het dak praktisch altijd voor een parallel geschakeld systeem voor zonnepanelen, inclusief power optimizers. Daarmee voorkom je namelijk dat het complete systeem de nadelige gevolgen ondervindt van één paneel dat in de schaduw ligt.
Waarom nu al kiezen voor zonnepanelen?
De winter staat voor de deur: waarom zou ik nu nog zonnepanelen nemen? Een logische vraag. De maanden april tot en met september zijn namelijk de maanden waarin de meeste zonne-energie wordt opgewekt. Toch is het verstandig om nu alvast zonnepanelen te installeren. In de eerste plaats omdat diffuus licht ervoor zorgt dat je ‘gewoon’ zonne-energie blijft opwekken in de donkere maanden, en daarnaast omdat er in de periode richting de zomer altijd veel mensen zonnepanelen willen installeren. Dat kan ervoor zorgen dat je langer moet wachten op de daadwerkelijke installatie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten