image001 6

Zo kun je in 5 stappen de ideale digitale thuiswerkplek creëren

Economiejun 14, 7:33
Thuiswerken is de laatste jaren sterk toegenomen. Een groot deel van de Nederlandse beroepsbevolking werkt nu regelmatig vanuit huis. Dit brengt nieuwe uitdagingen en kansen mee op het gebied van je werkplek inrichten en je gegevens online beveiligen. Hieronder vind je 5 stappen om je ideale werkplek in te richten. Lees snel verder om alle stappen te ontdekken.
1. Tools om veilig online te gaan
Een belangrijk onderdeel van thuiswerken dat nog te vaak onderschat wordt, is online veiligheid. Hier kun je een aantal handige tools voor gebruiken. Zo is goede antivirussoftware handig als je veilig het web op gaat. Deze apps kunnen je computer scannen op malware en zorgen er bovendien voor dat je bestanden met verdachte inhoud, niet zomaar kunt downloaden. Zo blijf je makkelijker veilig online.
Naast antivirus is een VPN, ook wel een Virtual Private Network genoemd, erg handig om thuis te hebben. Deze tool biedt thuiswerkers een veilige verbinding tussen het thuisnetwerk en de kantoorserver. Dit zorgt ervoor dat alle verzonden en ontvangen data gecodeerd is, waardoor het voor buitenstaanders onmogelijk is om via je wifi-verbinding je computer of laptop te hacken. Een VPN voor de router, biedt unieke voordelen door alle verbonden apparaten automatisch te beschermen zonder dat aparte VPN-apps nodig zijn. Het kan ook sneller zijn dan losse apps.
Een andere tool die je niet mag missen als je veilig wilt surfen op het web is een wachtwoordkluis, ook wel een passwordmanager genoemd. Deze online apps vergrendelen op een veilige manier al je wachtwoorden en zorgen ervoor dat je overal andere wachtwoorden voor kunt gebruiken die nauwelijks te kraken zijn en ook continu veranderd kunnen worden. Door je wachtwoorden op te slaan op één veilige plek, voorkom je dat wachtwoorden gestolen kunnen worden, maar ook dat je wachtwoorden hoeft te verzinnen die jij (en hackers) makkelijk kunnen onthouden of kraken.
2. Goed zitten (of staan) vormt de basis voor prettig werken
Een goede bureaustoel en een verstelbaar bureau vormen de basis voor een comfortabele en productieve werkomgeving. We zitten in Nederland erg veel, blijkt uit onderzoek van TNO. Zitten is het nieuwe roken, dus zorg er bij voorkeur voor dat je kunt staan tijdens je werk. Dit kun je bereiken met een verstelbaar bureau, of een speciaal bankje dat je op je bureau plaatst.
Een comfortabele stoel zorgt voor de juiste houding en vermindert het risico op rug- en nekklachten. Een bureau dat op de juiste hoogte ingesteld wordt, helpt daar ook bij. Wil je echt een wellnessgevoel? Maak dan je eigen kantoortuin. Een paar planten helpt je bovendien om vrij te ademen en dat giftige lucht wordt gefilterd. Wel zo lekker werken!
3. Effectieve communicatie voor thuiswerkers
Een van de grootste uitdagingen bij thuiswerken is het onderhouden van effectieve communicatie met collega's en je manager. Zonder de mogelijkheid om snel te overleggen met iemand die naast je zit, wordt het kiezen van de juiste platformen essentieel. Platformen zoals Slack, Microsoft Teams en Zoom hebben zich bewezen als essentieel voor het onderhouden van vlotte communicatie.
Deze tools bieden functies zoals chat, videoconferenties en bestandsdeling, die allemaal bijdragen aan verbondenheid binnen een team.
4. Balans tussen werk en privé met tijdmanagement
Thuiswerken vereist zelfdiscipline, vooral als het gaat om je tijd indelen. Technieken zoals de Pomodoro-techniek, waarbij je werkt in periodes van gefocuste inspanning gevolgd door korte pauzes, kunnen helpen.
Het volgen van een duidelijke planning en het gebruik van tools zoals Google Calendar of Asana voor het beheren van taken en deadlines helpt om overzicht te houden. Stel prioriteiten voor je taken en houd je aan een dagelijkse en wekelijkse to-dolijst. Een goed georganiseerde werkdag draagt bij aan zowel je professionele productiviteit als je persoonlijke welzijn.
5. Maak een sensorisch prettige omgeving  
Of je nu full-time thuis werkt of hybride; goede verlichting en geluid spelen een belangrijke rol in je thuiswerkplek. Zorg voor voldoende natuurlijk licht en aanvullende lampen die je ogen niet te veel belasten. Een rustige omgeving is belangrijk, maar soms onvermijdelijk lawaaierig. Overweeg een goede noise-cancelling koptelefoon om je concentratie te stimuleren.
Daarnaast is het belangrijk om genoeg pauzes te nemen. Even weg van het scherm en wat bewegen helpt om je geest fris te houden en je productiviteit te verhogen. Een laatste tip: zorg voor genoeg rust. Dit helpt je om aan het eind van de dag echt 'thuis' te komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten