screen shot 2023 03 28 at 121348

Van groepsseks tot over straat gaan met messen: Hoe onze jongeren ontsporen

Binnenlandjun 13, 22:00
De gebeurtenissen in Oostvoorne zijn schokkend en verontrustend. Onze jeugd lijkt steeds verder af te glijden in een wereld van geweld, respectloosheid en moreel verval. De situatie die Wierd Duk voor de Telegraaf schetste, is een trieste weerspiegeling van wat er misgaat in onze samenleving. Kinderen lopen met messen rond, jongens randen meisjes aan, en groepsseks wordt openlijk gedeeld op telefoons. Het is een nachtmerrie voor elke ouder en een gevaar voor onze toekomst.
Oostvoorne, een ogenschijnlijk rustig dorp onder de rook van Rotterdam met zo'n 8400 inwoners, kampt met de gevolgen van de globalisering. Statushouders, asielzoekers en Oekraïners mengen zich met de oorspronkelijke bevolking, wat leidt tot spanningen en problemen. De normen en waarden van deze groepen verschillen vaak sterk van die van de autochtone bevolking, wat een voedingsbodem is voor conflicten. Roos, een moeder uit Oostvoorne, zag met afgrijzen hoe haar puberzoon ontspoorde en haar uitschold met de meest vreselijke verwensingen. Uiteindelijk zag ze geen andere uitweg dan hem naar familie in het buitenland te sturen. "Voor jongeren zie ik hier in Oostvoorne geen toekomst," verzucht ze. Oostvoorne staat natuurlijk niet op zich je ziet dit op veel plekken in Nederland gebeuren.
Aan tafel bij raadslid Wiebe Dedert (BVNL) komen de schrijnende verhalen naar voren waaruit Duk verhaalt. De overlast veroorzaakt door hangjongeren, waaronder tot voor kort ook de zoon van Roos, is een groot probleem. Maar het zijn niet alleen de jongeren die zorgen baren. Statushouders in de wijk Zeugenwei zorgen voor verdere verslechtering van de leefbaarheid. De verhalen van agressie, groepsseks en geweld zijn schokkend. Jan Spoon, geboren en getogen in Oostvoorne, ziet de verloedering van zijn dorp met lede ogen aan. "De overlast begon hier in de wijk en waaiert nu uit over het hele dorp," zegt hij.
De drill- en rapcultuur speelt een belangrijke rol in deze negatieve ontwikkeling. Jongeren worden beïnvloed door rolmodellen die geweld en disrespect prediken. Dedert toont aan Duk beelden van een recente knokpartij in het centrum, waar een meisje een jongen in het gezicht slaat en een andere jongen hem met een karatetrap vloert. De agressie en geweldsbereidheid van deze jongeren zijn zorgwekkend. "Nog even en ze trekken een mes," waarschuwt Dedert. "De agressie waarmee ze je tegemoettreden, is niet normaal."
De situatie in Oostvoorne is helaas geen uitzondering. Steeds vaker horen we vergelijkbare verhalen uit kleinere gemeenten, niet alleen uit de arme wijken in de grote steden. De gestapelde problematiek in buurten zoals Zeugenwei, waar veel sociale woningbouw en sociaal zwakke gezinnen zijn, wordt verergerd door de aanwezigheid van slecht integrerende statushouders. Hun kinderen hangen veel op straat en vertonen samen met hun autochtone vriendjes agressief gedrag. Een Syrisch jongetje van 9 dat met een groot mes rondloopt, is slechts een van de vele verontrustende voorbeelden.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
Als de gemeente niet ingrijpt, dreigt de situatie uit de hand te lopen. De waarschuwing van Jan Spoon is duidelijk: "Als de gemeente niet ingrijpt, komt er een moment dat volwassenen een burgerwacht gaan vormen. Daar kun je gif op innemen." Het is een dringende oproep aan beleidsmakers en instanties om actie te ondernemen en deze neerwaartse spiraal te stoppen voordat het echt te laat is. Onze jeugd verdient beter, en het is aan ons om ervoor te zorgen dat ze een toekomst hebben waarin respect, veiligheid en moraliteit weer de norm zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten