screen shot 2022 09 07 at 14

De uitdijende EU: Een wanhopige gok op kosten van nationale soevereiniteit

EUsep 13 2023, 13:00
De Europese Unie, het bureaucratische monster dat vanuit Brussel onze soevereiniteit probeert weg te slijpen, lijkt haar grip nog verder te willen verstevigen. In haar komende state of the union zal commissievoorzitter Ursula von der Leyen pleiten voor een versnelling van de toelating van nieuwe lidstaten schrijft Trouw. Hiermee lijkt de EU het laatste restje respect voor de autonomie van haar huidige lidstaten, die al tijden worstelen onder de druk van de Brusselse elite, volledig overboord te gooien.
Denk terug aan 2003, toen leiders van landen zoals Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro met lachende gezichten in het Griekse Thessaloniki stonden. Zij geloofden in een snelle toetreding tot de EU. Maar, zoals vaak gebeurt wanneer Brussel beloftes doet, resulteerde dit in niets meer dan gebroken dromen en teleurstellingen. Alleen Kroatië wist zich uiteindelijk aan te sluiten bij dit steeds meer centraliserende machtsblok.
De overige landen bevinden zich in een oneindig ogend labyrint van onderhandelingen en bureaucratische rompslomp. Servië en Montenegro, bijvoorbeeld, zijn al meer dan tien jaar in gesprek zonder enig zicht op een definitieve toetreding. En hoewel de EU met haar uitbreidingsplannen pretendeert een inclusieve entiteit te zijn, lijkt het er sterk op dat dit slechts een façade is om haar invloedssfeer te vergroten.
De kern van het probleem is dat de EU blijft streven naar een federaal Europa ten koste van de nationale identiteiten en soevereiniteit van haar lidstaten. Het 'project' EU is begonnen als een economische samenwerking tussen soevereine natiestaten, maar is inmiddels verworden tot een machtsbolwerk dat streeft naar politieke en culturele homogenisatie.
De ironie? Terwijl de EU haar macht tracht uit te breiden, groeit het verzet binnen haar huidige grenzen. Steeds meer burgers van lidstaten vragen zich af of het opofferen van hun nationale autonomie en identiteit wel het waard is. Ze verlangen terug naar een tijd waarin samenwerking tussen Europese landen gebaseerd was op wederzijds respect en gelijkwaardigheid, en niet op een hiërarchie gedicteerd door Brussel.
Het idee dat het toevoegen van nog meer landen (vooral die uit een economisch uitgedaagde regio als de Balkan) de problemen van de EU zal oplossen, is op zijn zachtst gezegd naïef. Integendeel, het zou de toch al complexe dynamiek binnen de EU verder compliceren.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we wél hard en uitgesproken. Daarom lees jij DDS graag... maar het betekent ook dat we afhankelijk zijn van jouw steun om DDS overeind te houden. Steun ons! Doneer aan DDS, via BackMe, en help ons altijd uitgesproken, gepassioneerd en fel te blijven.
Hoe groter de EU wordt hoe sneller de kans wordt dat het Vierde Rijk ook wel bekend als EUSSR uit elkaar valt. Dus haal deze armoedzaaiers uit de Balkan er zo snel mogelijk bij. De Balkan is historisch altijd het kruitvat van Europa geweest en zal de EU uiteindelijk doen ontploffen. Ursula von der Leyen steekt zo de lont in het kruitvat aan. Als de Dagelijkse Standaard juichen wij dit van harte toe!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten