de dagelijkse standaard dh 01138

Brekend! Esther Ouwehand triomfeert: De interne PvdD-Soap bereikt een climax!

Politieksep 13 2023, 12:28
Je zou kunnen denken dat politieke drama's zijn voorbehouden aan de traditionele grootmachten binnen het Binnenhof, maar de Partij voor de Dieren (PvdD) heeft bewezen dat ook zij kunnen wedijveren voor de titel 'Beste Politieke Soap van het Jaar'. En laten we eerlijk zijn, de wendingen in dit verhaal zouden zelfs de meest ervaren scenarioschrijver van Borgen doen duizelen.
In een verrassende aankondiging stelde partijvoorzitter Ruud van der Velden dat het gehele bestuur morgen om 17.00 uur hun ontslag zou indienen. En de reden? Esther Ouwehand, de eeuwige dierenvriendin en strijder voor het welzijn van alles wat kruipt, vliegt en loopt, is toch voorgedragen als lijsttrekker.
Nu moet dit even bezinken. Van der Velden heeft herhaaldelijk aangegeven dat hij Ouwehand "niet geschikt acht" voor de rol van partijleider. Echter, dankzij de onophoudelijke druk en het tumult – of moeten we zeggen, het luidruchtige geblaat van de achterban – heeft het bestuur van de PvdD besloten om eieren voor hun geld te kiezen.
Het is niets minder dan een coup geweest. De achterkamertjes, waar de PvdD altijd zo kritisch over was, bleken ook binnen hun eigen gelederen te bestaan. Het ironische is dat juist deze partij, die zichzelf positioneert als het ethische kompas van de Nederlandse politiek, is verstrikt geraakt in een web van intriges en beschuldigingen. Integriteitsmeldingen vlogen heen en weer zoals vleermuizen in een grot, wat leidde tot de oorspronkelijke beslissing om Ouwehand niet voor te dragen.
Maar het drama eindigt niet daar. Een groot deel van de partij, inclusief medewerkers en volksvertegenwoordigers, kwam in opstand. Ze wilden Ouwehand. Ze kregen Ouwehand. Een perfect voorbeeld van de populaire politiek in actie, zou je kunnen zeggen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we wél hard en uitgesproken. Daarom lees jij DDS graag... maar het betekent ook dat we afhankelijk zijn van jouw steun om DDS overeind te houden. Steun ons! Doneer aan DDS, via BackMe, en help ons altijd uitgesproken, gepassioneerd en fel te blijven.
Nu het stof langzaam neerdaalt, kan de PvdD hopelijk weer terug naar de orde van de dag: opkomen voor de rechten van dieren. Maar met zo'n explosieve interne dynamiek is het de vraag hoeveel van hun energie daadwerkelijk zal gaan naar hun oorspronkelijke missie en hoeveel zal worden besteed aan het navigeren van hun eigen politieke mijnenveld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten