Filmpje! Europarlementariër Marcel de Graaff (FVD) kritisch op nieuw Europees instrument: "Het einde van de democratie"

EUsep 13 2023, 9:25
FVD Europarlementariër Marcel de Graaff heeft fel uitgehaald naar het voorgestelde Single Market Emergency Instrument tijdens een toespraak in het Europees Parlement. Volgens De Graaff geeft dit instrument politici de macht om noodsituaties te misbruiken en zo burgers te beroven van hun fundamentele rechten.
"Wanneer politici de vrijheid krijgen om grondrechten naast zich neer te leggen in noodsituaties, dan zullen ze noodsituaties creëren om de wet te kunnen omzeilen," aldus De Graaff, die waarschuwt voor de vergaande gevolgen van het instrument.
Hij stelt dat er een valse noodsituatie wordt voorgespiegeld: de klimaatcrisis. "Er is geen klimaatcrisis, net zoals er geen levensbedreigende pandemie was," aldus de FVD'er, die een link legt naar wat hij ziet als een "democratische crisis". Volgens De Graaff biedt het Single Market Emergency Instrument de overheid de mogelijkheid om kritische burgers te beroven van hun banktegoeden, pensioenen, woning, bedrijf, auto en zelfs hun kinderen.
Het scherpe standpunt van De Graaff draait om de kern van democratie en rechtsstaat in de Europese Unie. Hij waarschuwt voor een verschuiving naar een "verstikkende communistische dictatuur" en roept op tot het direct verwerpen van het voorstel.
Het Single Market Emergency Instrument, dat bedoeld is om in te grijpen bij noodsituaties die de interne markt bedreigen, heeft al voor veel discussie gezorgd binnen het Europees Parlement. Voorstanders stellen dat het instrument nodig is om snel en efficiënt te kunnen handelen bij ernstige bedreigingen, maar critici zoals De Graaff zien het als een gevaar voor de fundamentele vrijheden van Europese burgers.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we wél hard en uitgesproken. Daarom lees jij DDS graag... maar het betekent ook dat we afhankelijk zijn van jouw steun om DDS overeind te houden. Steun ons! Doneer aan DDS, via BackMe, en help ons altijd uitgesproken, gepassioneerd en fel te blijven.
Hoe het debat zich verder zal ontwikkelen, en welke positie het Europees Parlement uiteindelijk inneemt ten opzichte van het Single Market Emergency Instrument, is nog onzeker. Wat wel duidelijk is, is dat Marcel de Graaff zich sterk zal blijven uitspreken tegen wat hij ziet als een bedreiging voor de democratie in Europa.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten