shutterstock 113948110

Onthullend stikstofonderzoek maakt gehakt van regeringsbeleid: Stikstof slaat amper neer rond stallen!

Politieksep 13 2023, 10:00
Het lijkt wel alsof de beleidsmakers van dit land er een sport van maken om falende beslissingen te nemen op basis van ondeugdelijk onderzoek. Een schokkend rapport van de Universiteit van Amsterdam, in opdracht van het Mesdagfonds, heeft aan het licht gebracht dat het stikstofprobleem rondom melkveehouderijen compleet verkeerd is aangepakt door onze regering. En raad eens wie de prijs betalen? Onze hardwerkende boeren!
Uit het onderzoek blijkt dat slechts 10% van de stikstofuitstoot van melkveehouderijen neerslaat binnen een straal van 500 meter van de stallen. De resterende 90%? Die zweeft naar hogere luchtlagen, om zich vervolgens te vermengen met de uitstoot van industrie en verkeer. Dit staat haaks op het zogenaamde 'piekbelastersbeleid' van de overheid dat gericht was op het opkopen van boerderijen nabij natuurgebieden.
Deze resultaten maken duidelijk dat het beleid van de overheid niet alleen misplaatst, maar ook regelrecht schadelijk is geweest voor onze agrarische sector. Jarenlang zijn onze boeren gedemoniseerd en als zondebok gebruikt voor een probleem dat nu, met feitelijke gegevens in de hand, grotendeels buiten hun schuld valt.
Het is hoog tijd dat de beleidsmakers in Den Haag verantwoordelijkheid nemen voor deze blunder. Ze kunnen niet langer wegkijken of zich verschuilen achter ‘eerder onderzoek’. De Nederlandse boer heeft recht op een eerlijke behandeling, een fatsoenlijke compensatie en vooral op respect.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we wél hard en uitgesproken. Daarom lees jij DDS graag... maar het betekent ook dat we afhankelijk zijn van jouw steun om DDS overeind te houden. Steun ons! Doneer aan DDS, via BackMe, en help ons altijd uitgesproken, gepassioneerd en fel te blijven.
We moeten ons realiseren dat elke keer als we onze boeren ten onrechte aanvallen, we de stabiliteit en toekomst van onze voedselvoorziening op het spel zetten. Het is tijd dat dit nieuwste stikstofonderzoek de aandacht krijgt die het verdient en dat er drastische beleidswijzigingen volgen. Onze boeren, en Nederland als geheel, verdienen niets minder.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten