9314082207 aedcf73c06 c

Econoom Lex Hoogduin: Overweeg om als Nederland uit de euro te stappen

EUnov 16 2022, 10:00
Syp Wynia heeft in Wynia's Week een zeer interessant interview met econoom Lex Hoogduin. Hoogduin is niet de eerste de beste hij was de rechterhand van Wim Duisenberg toen die vanaf 1998 de eerste president van de Europese Centrale Bank was. Later was Hoogduin onder meer lid van de directie van De Nederlandsche Bank. Hij pleit ervoor om uit de Euro te stappen. Een NEXIT gaat voor hem te ver.
Door de euro komen de Nederlandse pensioenen in gevaar. ''De eurozone heeft vrijwel alle in de jaren negentig afgesproken regels genegeerd en krijgt nu de trekken van een Latijnse (Zuid-Europese dan wel Frans-Italiaanse) muntunie. Zo’n Latijnse muntunie heeft onder meer hoge inflatie en lage rente en in zo’n omgeving is een kapitaalgedekt pensioenstelsel onhoudbaar'', stelt Hoogduin.
De Eurobonds gaat Nederland ook klauwen met geld kosten. Lex Hoogduin heeft berekend dat het Nederland in 40 jaar tijd tussen 645 miljard en 1075 miljard euro kan gaan kosten. Dan weten we dus waar we voor werken. Het op de been houden van de knoflook landen. De Eurozone wordt een Latijnse muntunie en dat moeten we niet willen. 
Hoogduin stelt dat Nederland en Duitsland te naïef waren omdat zij dachten dat Italië kon veranderen. ''Duitsland en Nederland dachten in de jaren negentig dat ze met afspraken en regels en met een strenge Europese Centrale Bank een ‘harde’ euro naar voorbeeld van de Duitse mark (en de gulden) konden verwachten. Dat is op een teleurstelling uitgelopen'', constateert Hoogduin.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De eurozone is een schuldenunie geworden en dat gaat ten koste van Nederland. Daar komt het verlies van soevereiniteit door de euro nog bovenop. Hoogduin vindt dat we serieus naar de optie moeten gaan kijken om uit de euro te stappen. Dit gaat natuurlijk niet ver genoeg. Als men echt wil dat er een ''Nederland eerst'' beleid gevoerd gaat worden dan is een NEXIT noodzakelijk. We moeten weer baas worden in eigen land en afscheid nemen van de freeriders (EU). De freeriders leven op onze portemonnee. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten