Vis

Franse visserij valt weer onze vissers aan: nu zijn de zegenvissers het doelwit!

EUjul 13 2022, 13:02
Donkere wolken pakken zich weer samen voor onze visserij nu de Fransen de aanval hebben ingezet op de zegenvissers. De Fransen dulden niet langer onze vissers in hun wateren. Je kan veel zeggen van Frankrijk maar zij laten wel hun tanden zien als men moet opkomen voor de belangen van hun industrie. Hier kan Nederland nog wat van leren.
Door het Europees gemeenschappelijk visserijbeleid mogen Nederlanders en Fransen in elkaars wateren vissen. Om de tien jaar houdt de EU het Europees gemeenschappelijk visserijbeleid tegen het licht. Normaal levert dit geen schermutselingen op, maar nu willen de Fransen de Nederlanders uit hun vaarwater verdrijven. De Franse vissers worden hierin gesteund door milieu extremisten.
De Fransen hebben het weer smerig gespeeld. We hebben het eerder gezien bij het verbod op de pulsvisserij, de Fransen zijn de koning in het lobbyen. Met de meerderheid van één stem heeft de Franse lobby steun gekregen in het Europees Parlement om alleen Nederlanders en Belgen te verbieden om zegenvisserij of flyshootvisserij te gebruiken in het Franse deel van het Kanaal. Deze vangstmethode is zo succesvol dat delicatessen als makreel, kabeljauw en schol in handen kwamen van de Nederlanders en Belgen. De Fransen hebben tijdens het lobbyen als argument gebruikt dat er bespaart moet worden op brandstof. Dat is volgens de Franse visserij sector niet alleen goed voor het klimaat, maar met de torenhoge energieprijzen ook goed voor de portemonnee. De klimaathysterie zal in het Europees Parlement uiteindelijk wel de doorslag hebben gegeven.
De Franse vissers mogen dankzij een truc zelf wél op deze manier blijven vissen. Om de truc een groen tintje te geven, mogen de schepen alleen niet langer dan 24 meter zijn. De Fransen schepen zijn nooit groter dan 24 meter maar de Nederlandse schepen en dat weten de Fransen. De Fransen hebben het daarom slim gespeeld en de Nederlanders blijven met lege handen achter omdat Den Haag nooit de leeuw laat brullen. Door dit treitergedrag zal een roep van NEXIT binnen de visserij groter worden. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten