michaelvdgalien a full color image of a typical looking itali 9467bab9 8f4d 45ea a6c7 90b3f7747ae8 3

Milka-Schandaal: Melkmaffia van Mondelez vervalst concurrent en komt weg met schamele boete

EUmei 23, 17:00
Het is een van die nieuwsberichten waar je bloed van gaat koken: het ranzige moederbedrijf van Milka, Mondelez, heeft zich op wanstaltige wijze misdragen. De melkmaffia heeft haar positie schaamteloos misbruikt om concurrentievervalsing te plegen, en de EU heeft eindelijk ingegrepen. Het resultaat? Een boete van 337,5 miljoen euro. Een fors bedrag, zou je denken. Maar laten we eens kritisch kijken naar wat dit werkelijk betekent voor een gigant als Mondelez.
Mondelez, het Amerikaanse conglomeraat dat chocolademerken als Milka, Toblerone en Côte d'Or onder haar vleugels heeft, is betrapt op het schenden van Europese concurrentieregels. Tussen 2006 en 2020 heeft Mondelez minstens 24 keer de regels overtreden door afspraken te maken met groothandelaars om de doorverkoop van producten naar andere EU-lidstaten te verhinderen. Deze praktijken zorgden ervoor dat dezelfde chocoladerepen in het ene land veel duurder waren dan in het andere. Een strategie die vooral consumenten in de portemonnee raakte.
Eurocommissaris Margrethe Vestager liet weten dat Mondelez zijn producten blokkeerde om te voorkomen dat ze van het ene naar het andere EU-land werden geëxporteerd. Het bedrijf dwong distributeurs in Nederland en Duitsland om zich aan hun spelregels te houden, zodat zij hun prijzen kunstmatig hoog konden houden in andere landen, zoals België. Dit misbruik van hun dominante positie op de markt is niets minder dan crimineel.
En nu de grote vraag: hoeveel heeft Mondelez verdiend aan deze misdadige praktijken? Dat blijft in het ongewisse. Wat we wel weten is dat Mondelez in 2023 een wereldwijde omzet van 36 miljard dollar had. Hoeveel daarvan was te danken aan hun concurrentievervalsing? De opgelegde boete van 337,5 miljoen euro (wat neerkomt op ongeveer 366 miljoen dollar) lijkt op het eerste gezicht fors, maar het vertegenwoordigt slechts 1,02% van hun jaarlijkse omzet. Dat is een lachertje! Een deuk in een pakje boter, zoals we zeggen. Geen conglomeraat dat daar van onder de indruk is.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we ons KAPOT GESCHROKKEN dat de PVV opeens wil dat Oekraïne lid wordt van de EU. Dat is ONACCEPTABEL. Daarom zijn wij een petitie gestart: "PVV sta PAL tegen EU-lidmaatschap Oekraïne - Geert, kies voor NEDERLAND!" Teken deze petitie VANDAAG NOG en zet DRUK op Wilders en zijn PVV om Oekraïne BUITEN de deur te houden!
Dus ja, het is goed dat Mondelez een boete heeft gekregen. Maar laten we eerlijk zijn: deze boete is VEEL TE LAAG. Bedrijven van deze omvang moet echt voelen dat ze gestraft worden. Een boete moet niet slechts een symbolische tik op de vingers zijn, maar een financiële klap die ze dwingt hun gedrag te veranderen. De huidige boete is verre van afschrikwekkend; het is eerder een kostenpost die ze makkelijk kunnen incasseren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten