20220228 Debat over situatie in Oekraïne Hoekstra 7

Wopke Hoekstra's positie als Eurocommissaris voor Klimaat wankelt na vertrek Diederik Samsom

EUjan 24 , 21:00
Wopke Hoekstra's vooruitzichten als Eurocommissaris voor Klimaat zien er somber uit, nu zijn kabinetschef Diederik Samsom heeft bevestigd dat ze hun samenwerking beëindigen. Samsom, die wordt beschouwd als de architect van de omstreden Green Deal, was lange tijd de rechter hand van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans.
De situatie veranderde nadat Timmermans vertrok uit Brussel om lijsttrekker te worden voor de gezamenlijke fractie van GroenLinks-PvdA en Nederland te redden van de zogenaamde ondergang. Samsom bleef echter aan als kabinetschef van Hoekstra, de Nederlandse Eurocommissaris voor Klimaat. Hij begeleidde Hoekstra bij de onderhandelingen voor de klimaatconferentie in Dubai.
Volgens Samsom zijn alle belangrijke onderdelen van de Green Deal over twee weken afgerond, wanneer de Europese Commissie bekendmaakt hoeveel de CO2-uitstoot in 2040 moet zijn verminderd om het doel van klimaatneutraliteit in 2050 te halen. Hij stelt dat zijn taak dan is voltooid. Het is de vraag hoe Hoekstra zich staande zal houden na het vertrek van de doorgewinterde PvdA-klimaatdrammer.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Hoekstra hoopt door te gaan als Eurocommissaris na de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni. De vraag is echter hoeveel draagvlak er na die verkiezingen nog zal zijn voor ambitieus klimaatbeleid, vooral omdat rechtse partijen volgens een recent onderzoek naar verwachting goed zullen scoren.
Reken maar dat dit ook gevolgen gaat hebben voor de functie van Hoekstra - die eerder al heeft aangetoond niet het charismatische vermogen te hebben om zijn boodschap sterk over te brengen. Er wordt zelfs al gesproken over een mogelijke opvolger van Hoekstra, waarbij de naam van Europarlementariër Esther de Lange de ronde doet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten