screen shot 2022 12 23 at 141931

Jack van Gelder reageert op misstanden bij NOS Sport: "Ik herken me er niet in"

Mediamrt 21 2023, 8:00
Een voormalig commentator van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS), Jack van Gelder, heeft ontkend dat hij ooit heeft gemerkt dat er een onveilige werkomgeving heerste binnen NOS Sport. Van Gelder sprak voor het eerst over de misstanden die onlangs werden onthuld in een onderzoek van de Volkskrant. Hij keerde terug als tafelgast bij HLF8 na een week afwezigheid en gaf aan dat hij zich "totaal niet" herkent in de verhalen die worden verteld over de giftige werksfeer die binnen de sportredactie van NOS zou heersen.
"Ik was ook nooit op de redactie. Ik had niet eens een eigen bureau. Ik zat in een aparte hoek met mijn gasten", aldus Van Gelder, die tot 2015 bij NOS werkte. Hij vond het ongepast dat zijn foto werd geplaatst bij artikelen over de misstanden bij NOS Sport, waarbij vooral het gedrag van Tom Egbers uitgebreid is besproken. Eén dag voor het artikel verscheen, gaf Van Gelder toe dat er twee meldingen over hem zijn gedaan.
Van Gelder bood verontschuldigingen aan voor een opmerking die hij maakte tegen een vrouwelijke collega in 2011 of 2012. "En toen zou ik de opmerking hebben gemaakt: 'Als je bij me in bad komt zitten, prima.'
Dat is voor mij een grap, alleen is dat bij haar behoorlijk hard aangekomen, zo blijkt", vertelde hij in HLF8. Bij een ander incident zou hij naar verluidt "hoer of andere bewoordingen" tegen een vrouwelijke collega hebben gebruikt. Hij ging hier maandagavond in HLF8 niet verder op in.
De hoofdredactie van NOS Sport is inmiddels afgetreden vanwege de bijna tweehonderd klachten over de werksfeer op de sportredactie. Het ging niet alleen over pestgedrag en (seksuele) intimidatie, maar ook over discriminatie en verbale agressie.
(verhaal gaat verder onder deze oproep) Abonneer je op mijn gloednieuwe-nieuwsbrief. Als je je gratis aanmeldt krijg je dagelijks een mooie column in je mail-doosje over een onderwerp dat we hier op DDS niet kunnen behandelen op die manier (vanwege Big Tech). En als je denkt, goh, ik wil hem wel steunen met een klein bedragje per maand (of per jaar), dan krijg je er meerdere artikelen per dag voor terug, plus podcasts en video's. What's there not to love?!
Tom Egbers, een voormalig collega van Van Gelder, zal de komende maanden niet terugkeren op televisie, omdat hij volgens het artikel in de Volkskrant heeft bijgedragen aan de onveilige werksfeer op de NOS Sport-redactie. Egbers ontkent dat hij de jongevrouw met wie hij een affaire heeft gehad naderhand pestte en intimideerde. Daarnaast was de relatie in zijn ogen niet seksueel. Hij zegt alleen met de vrouw te hebben gezoend. De presentator gaf wel toe dat de cultuur bij NOS Sport moet veranderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten