screenshot 2023 10 06 at 202740

NPO en Ombudsman onder vuur: Raisa Bloemestein eist actie na Zembla's onthullingen

Mediaokt 06 2023, 20:00
Onder het mom van onderzoeksjournalistiek heeft Zembla, volgens een recente onthulling, ongehoorde praktijken uitgevoerd die de jeukende onderbuik van elke waarheidszoeker zou moeten bereiken. Raisa Blommestijn, een bekende figuur in het digitale landschap, heeft treffend gewezen op de hypocrisie en tweezijdigheid van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en de Nationale Ombudsman.
In een explosieve tweet stelde Raisa Bloemestein: "Rapporten van de Ombudsman. NPO legt financiële sancties op. Politici spreken afschuw uit over “desinformatie”. Media staan bol van verontwaardiging. Oh nee natuurlijk niet, want Zembla is een deugprogramma en dan mág je zelf tweets fabriceren die leiden tot iemand z’n ontslag." Een welgemikte pijl op het schijnheilig hart van het probleem.

Rapporten van de Ombudsman. NPO legt financiële sancties op. Politici spreken afschuw uit over “desinformatie”. Media staan bol van verontwaardiging. Oh nee natuurlijk niet, want @ZEMBLA is een deugprogramma en dan mág je zelf tweets fabriceren die leiden tot iemand z’n ontslag.

1.8K
Reply
Zembla, een vooraanstaand Nederlands TV-programma, heeft desinformatie verspreid door tweets van rechtse twitteraars te vervalsen. Ze gebruikten deze vervalste tweets om vervolgens ten onrechte te beweren dat deze twitteraars bedreigingen uitten aan linkse politici. De gevolgen van deze valse beschuldigingen waren niet alleen vernietigend voor de reputatie van de betrokken personen, maar hebben in sommige gevallen zelfs tot ontslag geleid.
Hoewel Zembla "excuses" heeft aangeboden, is de schade al aangericht. Deze halfslachtige poging om het geloofwaardigheidsverlies te beperken, blijft duidelijk ver achter bij de verwachtingen van het algemene publiek, gezien de omvang van de schade die is aangericht.
Raisa Bloemestein vraagt terecht om meer dan alleen excuses. Terwijl de NPO en de Ombudsman blijven steken in hun loze beloftes en oppervlakkige veroordelingen, blijft de vraag: waar zijn de concrete sancties? Wanneer wordt er echte actie ondernomen tegen dergelijke schandelijke gedragingen? Dat, zo lijkt het, is een vraag die onbeantwoord blijft. Maar één ding is zeker, zonder consequenties voor dergelijke daden zullen we blijven zwelgen in een cultuur van onverantwoordelijkheid, selectieve verontwaardiging en leugenachtige manipulatie.
... Met andere woorden: in de linkse cultuur van de NPO - met als enige uitzondering, gelukkig maar, Omroep ON!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten