Bij de publieke omroep preken ze graag over moraal. Over rechtvaardigheid. Over verantwoord omgaan met publiek geld. Maar wat blijkt? De NOS betaalt haar directeur, Renate Eringa, een honorarium van bijna 30.000 euro per maand – en dat terwijl de hele publieke omroep op de schop gaat vanwege bezuinigingen. Dit is pure zelfverrijking over de rug van belastingbetalers. De NOS-journalisten zelf zijn woest. Er is interne chaos ontstaan. De minister van Mediazaken, Eppo Bruins, spreekt van een gebrek aan moreel kompas. En het Nederlandse volk? Dat mag het geld gewoon weer ophoesten.
📢 Bij DDS zeggen we het zoals het is – óók als het over onze ‘objectieve’ staatsmedia gaat. Steun onze strijd tegen hypocrisie en misbruik van belastinggeld: 👉 https://dds.backme.org 28.800 euro per maand – via een zzp-constructie
Eringa werd in juni vorig jaar aangesteld als interim-directeur. Maar ondanks het feit dat zij in oktober een contract kreeg voor drie jaar, bleef zij zichzelf vergoeden via een zogenaamde ‘interim-constructie’. Daardoor wist ze het salarisplafond van de Wet Normering Topinkomens (WNT) te omzeilen. Het gevolg?
28.800 euro per maand.Let wel: dit is belastinggeld.
En tegelijkertijd wordt de publieke omroep gedwongen te bezuinigen. Journalisten klagen al maanden over slecht loon, werkdruk en gebrek aan onderhandelingsruimte. Maar voor de top is er blijkbaar altijd geld.
Personeel boos: “Hoe moeten wij dit nog verdedigen?”
Bij de NOS wordt met verbijstering gereageerd. Tijdens een bijeenkomst met de ondernemingsraad en redactiecommissies werd de woede ongefilterd geuit:
- Waarom verdient een directeur zoveel, terwijl journalisten nauwelijks kunnen onderhandelen over salaris?
- Waarom mag Eringa werken als zzp’er, terwijl anderen verplicht in dienst moeten komen?
- Hoe moeten journalisten bedrijven of politici nog kritisch ondervragen over topsalarissen, terwijl hun eigen organisatie dit flikt?
Medewerkers voelen zich voor schut gezet. En terecht. De geloofwaardigheid van de NOS ligt aan diggelen.
NOS: wel over ánderen berichten, maar niet over zichzelf
En waar blijft de openheid? Die is er niet. Want de NOS weigert zelf verslag te doen van het eigen salarisschandaal.
Dat is journalistiek ongeloofwaardig. Als dit bij Shell of Rabobank was gebeurd, had de NOS de voorpagina’s gevuld. Maar als het om hun eigen topvrouw gaat? Dan is het ineens stil.
Eringa zelf zegt “de emoties te begrijpen” en biedt collega’s de kans om “in gesprek te blijven”. Maar nergens neemt zij afstand van haar buitenproportionele vergoeding. Geen excuses. Geen inlevering. Alleen PR.
Politiek reageert woedend
Minister Eppo Bruins heeft inmiddels ook ingegrepen. Hij noemt het gedrag van de NOS-top “moreel verwerpelijk”:
“Niet alles wat wettelijk mag, moet je ook willen incasseren.”
“Het gaat om belastinggeld. Mensen in de publieke sector hebben de morele plicht om daarmee verantwoord om te gaan.”
Bruins gaat binnenkort in gesprek met omroepbestuurders. Maar laten we eerlijk zijn: de schade is al gedaan.
DDS zegt: tijd om schoon schip te maken
De NOS wil dat wij hen vertrouwen. Dat ze onafhankelijk zijn. Eerlijk. Transparant.
Maar ondertussen worden belastingcenten weggesluisd naar de top, terwijl gewone redacteuren zich moeten verantwoorden voor hun loonstrook.
De NOS is een publieke omroep, geen bank voor bestuurders.
Als Eringa fatsoen heeft, stapt ze op. En als de NOS nog enig moreel gezag wil behouden, maakt ze schoon schip – nu.
📢 Bij DDS zeggen we het zoals het is – óók als het over onze ‘objectieve’ staatsmedia gaat. Steun onze strijd tegen hypocrisie en misbruik van belastinggeld:
👉 https://dds.backme.org Eerlijke media beginnen bij eerlijke mensen. Daarvoor staan wij.