1. Home
  2. WEF target vrijheid van meningsuiting en de EU wil je chats controleren
screen shot 2023 10 07 at 090741

WEF target vrijheid van meningsuiting en de EU wil je chats controleren

Media13 okt 2023, 18:45
Het World Economic Forum, de informele ongekozen groep die vertegenwoordigers van de mondiale elite bijeenbrengt, heeft herhaaldelijk interesse getoond in het ontwikkelen van verschillende normen die, naar zijn mening, wereldwijd moeten worden geïmplementeerd.
Als het gaat om het rechtvaardigen van online censuur, vermijden de sociale platforms van Big Tech gewoonlijk om uit te leggen wat ze bedoelen wanneer ze inhoud verwijderen en mensen deplatformen vanwege “desinformatie,” “haatzaaien,” enz. Bij YouTube wordt er dan vaak gewezen naar de ‘community guidelines’. Vanwege dit gebrek aan duidelijkheid vermoeden veel mensen dat deze sites zich niet verklaren omdat er niets te verklaren valt – de censuurbeslissingen zijn willekeurig en dienen een ander doel, in plaats van “desinformatie” e.d. te bestrijden.
Dit ondermijnt de betrouwbaarheid van deze online giganten, maar het WEF schiet te hulp! Althans, als we hen mogen geloven. De organisatie verklaarde namelijk op haar website dat zij een document heeft gepubliceerd onder de noemer “Typologie van Online Schade”. Het doel is om zes categorieën van schadelijke inhoud te definiëren en zo definities te creëren die “grensoverschrijdende actie” vergemakkelijken. Orwelliaanse vertaling: de duimschroeven kunnen internationaal nog sneller en makkelijker aangedraaid worden.
Er wordt door het WEF ook lof geuit voor de Orwelliaanse Digital Services Act (DSA) van de Europese Unie, maar er wordt ook gesproken over de Coalitie van het WEF die “gemeenschappelijke fundamentele taal” biedt die nog ontbreekt door de beperkte reikwijdte van de DSA (de DSA is namelijk niet wereldwijd, terwijl de “Typologie” van het WEF deze impact wel beoogt).
De categorieën zijn: “Bedreigingen voor persoonlijke en gemeenschapsveiligheid (inclusief seksuele uitbuiting van kinderen), Schade aan gezondheid en welzijn, Haat en discriminatie, Inbreuk op de privacy,” en “Misleiding en manipulatie” (dat wil zeggen, desinformatie en misinformatie).

Doorzichtige psychologische truucjes

Dit is een vaak toegepaste psychologische tactiek van het WEF (en andere machtsorganen) welke je telkens weer terug ziet komen. Benoem een aantal zaken waar je het absoluut niet eens mee kan zijn als weldenkend fatsoenlijk mens: seksuele uitbuiting van kinderen, discriminatie, inbreuk op je privacy. Combineer dit vervolgens met alomvattende termen waar je zo’n beetje alles onder kunt hangen: schade aan gezondheid en welzijn, haat, misleiding en manipulatie.
– Heb je kritiek op de mRNA in vaccinaties? Je promoot schade aan onze volksgezondheid!
– Ben je kritisch op je huidige (WEF) minister? Je doet aan online haat!
– Zeg je dat er mogelijk andere intenties achter bepaalde beleidskeuzes schuil gaan? Misleiding!
Ah fijn.. zo kunnen we nog wel even doorgaan. Waar het uiteindelijk op neer komt is dat er niet zoiets bestaat als een centraal-aangestuurde waarheid. De ‘waarheid’ staat constant ter discussie. Of zoals de bekende filosoof Plato al zei: ‘Wisdom is knowing how little we know’.
Waarheidsvinding kan dus alleen plaatsvinden wanneer er een publiek debat plaats kan vinden. Op het moment dat een centraal-gestuurde organisatie gaat bepalen wat er wel en niet gezegd mag worden komt die waarheidsvinding in gevaar. Vrijheid van meningsuiting betekent de vrijheid om alle meningen te mogen uiten. Dus ook meningen waar anderen (zoals bijvoorbeeld de overheid) het mogelijk niet mee eens zijn.

Chatcontrole dankzij Europese Wetgeving

Naast de censuur op sociale platforms van Big Tech kunnen zo meteen, door nieuwe wetgeving van de EU, ook al onze persoonlijke communicatiediensten worden gemonitord in Nederland.
Denk hierbij aan:
– berichtendiensten zoals Whatsapp, Snapchat, Telegram of Twitter
– je internetprovider, zoals KPN of Ziggo
– sociale media zoals Instagram, TikTok of Facebook
– berichten in spelletjes zoals FIFA, Minecraft, GTA, en Call of Duty
– videobellen, zoals op Zoom, Skype, of Facetime
Alle communicatiediensten zullen worden gescand. Je bent dus niet meer ‘onschuldig tot het tegendeel bewezen is’, maar je bent per definitie een verdachte geworden. Welkom in 1984.
De PiratenPartij Nederland maakt zich, net als wij, ernstige zorgen om deze ontwikkeling. Om die reden hebben zij onlangs een demonstratie georganiseerd tegen deze nieuwe wetgeving. Op hun website waarschuwen ze dan ook voor de mogelijke gevolgen:
1. Je kunt ten onrechte worden aangegeven en onderzocht. Het is bekend dat algoritmen voor berichten- en chatcontrole volledig legale vakantiefoto’s van bijvoorbeeld kinderen op het strand markeren als kinderporno. Volgens de Zwitserse politie blijkt 86% van alle door machines gegenereerde rapporten ongegrond te zijn.
2. Bij je volgende reis naar het buitenland kun je grote problemen verwachten. Machinaal gegenereerde rapporten over je communicatie zijn mogelijk doorgegeven aan andere landen, zoals de VS, waar geen gegevensprivacy bestaat.
3. Inlichtingendiensten en kwaadwillende hackers kunnen mogelijk je privéchats en e-mails bespioneren. De deur staat open voor iedereen met de technische middelen om je berichten te lezen als encryptie wordt omzeild.
Willen wij dit?
Nee, een publieke consultatie door de Commissie liet zien dat een meerderheid van maar liefst 80% van de respondenten tegen deze verplichting tot chatcontrole is. Ook de Tweede Kamer heeft zich in een motie uitgesproken tegen cliënt-side scanning, maar de (demissionaire) regering weigert deze uit te voeren.

Hoe nu verder?

De Piratenpartij heeft afgelopen zondag een demonstratie georganiseerd en er is een petitie gestart. Hoewel wij zeker niet tegen deze initiatieven zijn, doen we hier zelf niet aan mee. We denken dat dit mensen valse hoop geeft, de hoop dat we op deze manier politieke invloed uit kunnen oefenen en zo de wetgeving alsnog omgedraaid kan worden. Als dit al zo zou zijn, dan is dit van tijdelijke aard (zie ook de Sleepwet).
En dus focussen we ons bij proprivacy.io op oplossingen die voldoen aan onze kernwaarden:
1. Free and Open Source Software
De code is voor iedereen inzichtelijk en dus gemakkelijk te kopiëren indien een instantie onder druk gezet wordt om de dienst te verwijderen (of een backdoor in de encryptie in te bouwen).
2. Privacy en veiligheid (encryptie)
Door middel van encryptie kun je je data beschermen tegen de data-graai tentakels van de Europese Unie. Komt je privacy in gevaar (bijv. openbaring financiële data)? Dan kan je veiligheid in gevaar komen. Komt je veiligheid in gevaar (bijv. door een zwak wachtwoord), dan kan je privacy in gevaar komen. Deze twee gaan dus hand in hand.
3. Decentralisatie van consensus
Naarmate deze Orwelliaanse wet- en regelgeving steeds dichterbij komt, wordt het steeds belangrijker om gebruik te gaan maken van oplossingen die gedecentraliseerd zijn. Op het moment dat een dienst gebruikt maakt van centrale servers, kan deze dienst ter plaatse onder druk gezet worden om backdoors in de encryptie in te bouwen.
Om die reden focussen we ons op het Pro Privacy Platform zoveel mogelijk op gedecentraliseerde protocollen/diensten. Je krijgt toegang tot het Pro Privacy Platform bij aanschaf van de Pro Privacy Phone. Deze telefoon wordt dus standaard uitgerust met het favoriete besturingssysteem van Edward Snowden.

Pak zelf je privacy terug met de Pro Privacy Phone en het Pro Privacy Platform

Wij willen de verantwoordelijkheid weer neerleggen bij het individu. Het zou natuurlijk prachtig zijn als 22 november een politieke partij aan de macht komt welke dit soort wetgeving in de prullenbak gooit, maar ga hier niet passief op zitten wachten. Er zijn een hoop mensen die deze trend al een lange tijd aan hebben zien komen en aan oplossingen gebouwd hebben. Wij brengen deze oplossingen bij elkaar op het Pro Privacy Platform.
Op ons Pro Privacy Platform vind je:
  • Uitgebreide GrapheneOS instructies: door GrapheneOS alleen al te gebruiken maak je een grote stap, maar we leggen je ook uit met welke instellingen en opties je je privacy nog beter kunt waarborgen.
  • Een applicatielijst met privacy-vriendelijke apps die door ons goedgekeurd zijn. Deze lijst wordt constant door ons onderhouden.
  • Bijbehorende applicatie-handleidingen: wij leggen je precies uit hoe je deze apps kunt gebruiken om je privacy op de Pro Privacy Phone tot een nog hoger niveau te kunnen tillen. Deze handleidingen worden constant door ons onderhouden en ge-update.
  • Persoonlijke ondersteuning via mail en telefoon: kom je ergens niet uit? Dan kan je gerust even contact met ons opnemen! We helpen je graag verder.
Heb je interesse? Je hebt nog t/m 14 oktober om de favoriete phone van Edward Snowden te kunnen bemachtigen. Bekijk al onze modellen via onderstaande knop.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten