shutterstock 1735222199

Amerikanen beschuldigen Rusland: 'Russische groep Wagner levert zware wapens aan Hezbollah'

Midden-Oostennov 03 2023, 18:00
In een ontwikkeling die de dynamiek in het toch al complexe Midden-Oosten verder kan compliceren, zijn er berichten opgedoken over mogelijke wapenleveringen door de Russische huurlingengroep Wagner aan Hezbollah, een Libanese militie die bekend staat om haar steun aan Hamas. Deze informatie, afkomstig van The Wall Street Journal en gebaseerd op bronnen binnen de Amerikaanse overheid, werpt licht op mogelijke nieuwe allianties en spanningen in de regio. Ondertussen ontkent Rusland de aantijgingen van de Amerikanen.
Volgens de berichtgeving zou het gaan om een SA-22 luchtverdedigingssysteem, een geavanceerde technologie die in staat is vliegtuigen uit de lucht te halen. De route van de levering zou via Syrië lopen, een land waar zowel Hezbollah als Wagner actief zijn en dat al jaren het toneel is van een complexe burgeroorlog.
De Syrische president Bashar al-Assad zou naar verluidt zijn goedkeuring hebben gegeven voor de levering, alhoewel deze informatie nog niet onafhankelijk bevestigd is. Vanuit het Kremlin komt een afwijzend geluid: een woordvoerder heeft gesteld dat de berichten "op niets gebaseerd" zijn en dat Wagner "de facto niet bestaat".
De mogelijke levering komt in een tijd waarin de spanningen tussen Israël en Hamas, met regelmatige aanvallen over en weer, hoog oplopen. De leider van Hezbollah wordt verwacht een toespraak te houden waarin hij wellicht op deze kwestie in zal gaan. Mocht de levering doorgaan, dan zou dit kunnen impliceren dat Rusland indirect een rol speelt in het conflict.
Het is belangrijk om op te merken dat de situatie zeer complex en fluïde is, met verschillende actoren die hun eigen belangen nastreven in een regio die al decennia lang geen rust kent. De internationale gemeenschap volgt de ontwikkelingen nauwlettend, al is het op dit moment nog onduidelijk wat de potentiële implicaties van deze wapenhandel kunnen zijn.
Transparantie en verificatie van de feiten zijn cruciaal in het begrijpen van dit conflict. Het blijft afwachten hoe de situatie zich verder zal ontvouwen en wat de gevolgen zullen zijn voor de reeds delicate stabiliteit in het Midden-Oosten.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.

Rusland ontkent

Het Kremlin heeft ondertussen gereageerd op de beschuldigingen uit Amerika. Woordvoerder Peskov ontkent dat Wagner (in naam van Rusland) Hezbollah wapens gaat leveren. Hij noemt deze beschuldigingen "zonder welke grond dan ook."
Sterker nog, Rusland zegt dat een "de facto een groep als Wagner niet langer bestaat." Dit omdat de groep uit elkaar is gehaald na de dood van diens leider Prigozjin. Het kán dus niet dat "Wagner" dit soort wapenleveranties uitvoert. Dat is waar de verklaring van Rusland op neerkomt. Dit betekent ook dat als Russische groepen wél wapens leveren aan Hezbollah, dat dit de opdracht daartoe rechtstreeks uit Moskou moet komen.
Overigens wordt bericht dat een anonieme Amerikaanse bron die geciteerd wordt door de Wall Street Journal niet kon bevestigen dat het air defence-system daadwerkelijk gestuurd is naar Libanon. Die bron zei dat "gesprekken tussen Wagner en Hezbollah in de gaten worden gehouden," en dat daar dus mogelijk gesproken is over die optie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten