shutterstock 1735222199

Mogelijke nieuwe crisis in Midden-Oosten: Rusland waarschuwt en Libanese luchtvaart in alarm

Buitenlandokt 20 2023, 17:30
Het Midden-Oosten lijkt weer aan de vooravond van een grote crisis te staan. Deze keer is Libanon het middelpunt van groeiende internationale bezorgdheid. Mario Nawfal heeft de alarmbellen doen rinkelen met zijn recente bericht over de toenemende spanningen in het gebied.

Rusland waarschuwt voor reizen naar Libanon

Deze zorg wordt bevestigd door het feit dat Rusland zijn burgers nadrukkelijk adviseert om niet naar het Midden-Oosten te reizen, in het bijzonder naar landen als Libanon, Israël, Jordanië en de Palestijnse gebieden. Wanneer een grootmacht als Rusland zo'n krachtige aanbeveling doet, moet de wereld daar nota van nemen.

Libanese Luchtvaartmaatschappij in Alarm

Daarbij komt dat de Libanese luchtvaartmaatschappij MEA de helft van haar vluchten heeft geannuleerd en 60% van haar vliegtuigen naar Turkije heeft verplaatst, naar verluidt om 'verzekeringsredenen'. Dit toont aan dat zelfs binnen Libanon de spanningen en onzekerheden toenemen.

Israël-Libanon Grensconflicten

Maar het meest verontrustende nieuws is de escalatie van conflicten aan de Israëlisch-Libanese grens. Hezbollah, de militante groep uit Libanon, heeft een aanval gelanceerd op IDF-posten langs deze grens. Ze gebruikten anti-tankraketten en geweervuur en hebben vijf Israëlische locaties getroffen in Shebaa Farms en Kfar Shuba. Als reactie daarop heeft de Israëlische artillerie de omgeving van Kafr Shuba gebombardeerd, evenals de boerderijen van Bastra en Shanouh in Zuid-Libanon.

Analyse van de situatie

Het is duidelijk dat de risico's van een veel groter regionaal conflict, met wereldwijde gevolgen, snel toenemen. Nawfal uit zijn zorgen over de mogelijkheid dat Hezbollah zich bij de oorlog aansluit, waardoor Libanon in het conflict wordt meegesleurd.
Bovendien was er gisteren een Iraakse diplomaat die gelooft dat Iran zich via haar bondgenoten bij de oorlog zal aansluiten als Israël Gaza binnentreedt. Hij stelde dat de VS heeft geprobeerd Israël te overtuigen van koers te veranderen. Helaas lijkt die mogelijkheid voorbij.
Nu is de grote vraag: Wat gaat Iran en Hezbollah doen? Accepteren ze het einde van Hamas, of sluiten ze zich aan bij de oorlog en steunen ze hun bondgenoot?
De komende dagen en weken zullen cruciaal zijn in het bepalen van de toekomst van het Midden-Oosten. We moeten alert blijven en hopen op vreedzame oplossingen, maar we moeten ook voorbereid zijn op het ergste.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten