Uh, oh! Nederland waarschuwt burgers: 'Reis niet naar Libanon'

Politiekokt 20 2023, 15:00
In wat alleen maar opgevat kan worden als een aankondiging van komend oorlogsgeweld in (het zuiden van) Libanon heeft de Nederlandse regering de eigen staatsburgers opgeroepen om voorlopig niet naar dat land af te reizen. Dit soort oproepen worden vaak gedaan op momenten dat een overheid denkt dat in het land in kwestie oorlog kan uitbreken - of in ieder geval grootschalige schermutselingen.
Op dit moment wordt er niet zoveel gedaan tussen Libanon en Israël. Ja, er wordt af en toe wat naar elkaar geschoten rond het zuiden van Libanon, waar de militie van Libanon overweldigend aanwezig is. Maar er is niet eens bijna sprake van een echte oorlog.
Dat kon binnenkort weleens veranderen. Hezbollah en haar baas Iran hebben Israël verschillende malen hard gewaarschuwd de afgelopen dagen. Steeds weer maakten deze radicale sjiieten duidelijk dat ze niet ten strijde wílde trekken, maar dat ze niet anders zouden kúnnen als de bombardementen op Gaza doorgingen - en al helemaal als Israël Gaza zou intrekken met grondtroepen.
Als Hezbollah ook iets doet moet Israël Libanon natuurlijk ook pakken - maar Israël kon dan weleens militair gesteund worden door Amerika. Washington heeft namelijk twee vliegdekschepen naar de regio gebracht. Vliegdekschepen die heel snel in actie kunnen komen als Hezbollah en Israël elkaar de oorlog verklaren...
En ja, ook als Iran er direct bij betrokken wordt.

Onrust

De waarschuwing van Nederland komt ongeveer 12 uur nadat Israël haar ambassades in Bahrein, Jordanië, Turkije, Marokko, en Egypte gesloten heeft. De reden voor die sluitingen zou zijn dat Israël serieus rekening houdt met aanslagen.

🚨BREAKING - Israel evacuates its embassies in Middle East (Bahrain, Jordan, Morocco, Egypt, and Turkey) This comes minutes after the U.S State Department issued a ‘WORLDWIDE CAUTION’ travel alert due to “the potential for terrorist attacks.” Source: Israel Broadcasting Corp

6.8K
Reply
Aanslagen vanwege de oorlog in Gaza... of omdat er mogelijk ook wat gedaan gaat worden in Libanon? En is het dan Israël dat voortijdig aanvalt - voor Hezbollah iets kan doen - of wordt er gewoon verwacht dat Hezbollah losgaat binnenkort en dat Israël razendsnel terug zal moeten vechten?

De kracht van Hezbollah

Israël heeft natuurlijk enorm veel grondtroepen verzameld bij Gaza. Niet zo gek, want als de IDF Gaza echt wil intrekken dan zijn daar héél veel soldaten bij nodig. Maar dit betekent ook dat Israël weleens in de problemen kan komen als Hezbollah toeslaat. Dat leger van Hezbollah is namelijk echt wel sterk.
Dat is natuurlijk precies waarom de Amerikanen opeens daar zijn met twee vliegdekschepen. Niet om Gaza aan te vallen, maar om toe te slaan als Hezbollah of Iran zich ermee willen bemoeien.
Blijkbaar denkt de Nederlandse overheid nu dat dit scenario weleens werkelijkheid kan worden. Anders was deze waarschuwing over reizen naar Libanon namelijk niet gepubliceerd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten