shutterstock 1612531219

Iran waarschuwt Israël voor ernstige gevolgen van mogelijke Gaza-invasie

Midden-Oostenokt 17 2023, 15:05
Iran heeft Israël gewaarschuwd tegen een mogelijke invasie van Gaza, met de suggestie dat een dergelijke actie ernstige gevolgen kan hebben. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amirabdollahian, verklaarde op de nationale televisie dat elke Israëlische interventie in Gaza zou kunnen leiden tot onvoorziene reacties, en benadrukte dat Iran alle beschikbare opties in overweging neemt.
Deze verklaring komt na een reeks gewelddadige incidenten, waarbij op 7 oktober een groep het Israëlische grondgebied betrad en meer dan 1.400 burgers doodde. Israël heeft sindsdien consequent luchtaanvallen uitgevoerd op Gaza, wat heeft geleid tot aanzienlijke verliezen en verwoestingen. Er zijn berichten dat bijna 3.000 mensen zijn omgekomen en meerdere wijken zijn vernietigd. Er zijn ook aanwijzingen dat Israël zich voorbereidt op een mogelijke grondinvasie.
Teheran heeft duidelijk gemaakt dat het dergelijke acties van Israël in de regio niet zal negeren. De minister benadrukte de ernst van de situatie door te stellen: "We kunnen niet toekijken en niets doen terwijl er oorlogsmisdaden worden gepleegd tegen de bevolking van Gaza." Bovendien heeft hij tegenover Al Jazeera opgemerkt dat het conflict wellicht niet beperkt blijft tot de huidige grenzen en dat andere fronten kunnen opengaan.
In een aparte verklaring heeft de geestelijk leider van Iran, Ali Khamenei, Israël beschuldigd van het plegen van "genocide" tegen de Palestijnen in de Gazastrook en heeft opgeroepen tot een onmiddellijke stopzetting van de bombardementen. Tijdens zijn toespraak in Teheran zei hij dat niets de moslims en hun bondgenoten zou stoppen als de acties van Israël voortduren.
Het is belangrijk op te merken dat Iran invloedrijke bondgenoten heeft in de regio, zoals de Hezbollah-beweging in Libanon, die Israël onlangs heeft aangevallen. Terwijl Iran steun heeft betuigd aan Hamas, heeft het ontkend direct betrokken te zijn geweest bij de recente aanval op Israël.
Ondertussen heeft Amerika onvoorwaardelijke steun beloofd aan Israël. President Joe Biden zal het land binnenkort bezoeken, en hij heeft onder meer twee vliegdekschepen naar Israël gestuurd. Ook zouden er 2.000 tot 2.500 Amerikaanse piraten klaarstaan om naar Israël te gaan, wat betekent dat Amerika er rekening mee houdt dat Amerikaanse soldaten binnenkort gaan meestrijden.
Tegen Hamas? Dat lijkt niet waarschijnlijk. Dan zal het eerder om Hezbollah, Syrië of Iran gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten