screen shot 2023 10 17 at 134410

George Orwell onder vuur: Woke feministen willen de 'sadist, homofoob, vrouwenhater' cancelen

Cultuurokt 17 2023, 13:51
Wat is er met onze wereld gebeurd wanneer literaire giganten, de verdedigers van vrije meningsuiting en kritisch denken, in de vuurlinie van de 'Woke'-beweging komen te staan? Niemand minder dan George Orwell, de visionair achter '1984', wordt nu onder de loep genomen door deze moderne gedachtenpolitie.
Anna Funder, die schijnbaar niets beters te doen heeft dan de erfenis van dode schrijvers aan te vallen, heeft Orwell bestempeld als “sadistisch, misogyn, homofoob en soms gewelddadig”. Zulke aanklachten zijn misschien wel muziek in de oren van de cancel-cultuur adepten, maar voor diegenen onder ons die nog een greintje gezond verstand hebben, klinkt dit ronduit absurd.
Orwell's briljante werk, waaronder '1984' en 'Animal Farm', heeft generaties geleerd over de gevaren van totalitarisme en gedachtencontrole. Maar nu, volgens Funder, zou de duisternis in '1984' simpelweg een reflectie zijn van Orwell's "getroebleerde" ziel. Is dit serieus hoe ver we zijn afgegleden? Dat het genie achter enkele van de meest invloedrijke werken van de 20e eeuw wordt gereduceerd tot niets meer dan zijn vermeende persoonlijke tekortkomingen?
Het lijkt erop dat Funder en haar gelijkgestemde 'Woke' kompanen erop uit zijn om de erfenis van Orwell te herschrijven. Ze zouden liever zien dat we ons concentreren op Orwell's vermeende misstappen dan op zijn inzichten in de menselijke natuur en totalitaire regimes.
Maar misschien is dit alles gewoon een cynische poging om boeken te verkopen. Funder's nieuwste werk, "Wifedom: Mrs Orwell’s Invisible life", lijkt te draaien om het schilderen van Orwell in een negatief daglicht, terwijl het de bijdragen van zijn vrouw aan zijn werk belicht. Jawel, dat lees je goed. Orwell was best een leuke schrijver maar het was opeens zogenaamd zijn vrouw die het echte genie was. LOLWUT.
George Orwell verdient het niet om geslachtofferd te worden op het altaar van de 'Woke'-cultuur. Laten we niet vergeten dat het deze zelfde 'Woke'-brigade is die zou juichen voor de fictieve gedachtenpolitie van Orwell's '1984'. En dat, beste lezers, is de echte ironie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten