screen shot 2023 12 18 at 111829

Latijnse Patriarchaat van Jeruzalem slaat alarm: '2 Christelijke vrouwen vermoord door IDF, 7 andere Christenen verwond'

Midden-Oostendec 18 2023, 12:00
Paus Franciscus heeft woedend gereageerd op het nieuws dat de IDF (Israëlische strijdkrachten) onder meer twee onschuldige vrouwelijke Christenen hebben vermoord in een kerk in Gaza. "Onbewapende burgers zijn het doelwit van schietpartijen en bombardementen," zei de paus. "Dit is zelfs gebeurd bij de kerk in de parochie van de Heilige Familie," ging hij verder. "Een moeder en haar dochter zijn vermoord en anderen zijn gewond geraakt door scherpschutters... Dit is terrorisme."
Het Latijns patriarchaat Jeruzalem heeft schokkend nieuws naar buiten gebracht. In de Heilige Familie Kerk in Gaza zouden Israëlische scherpschutters namelijk willens en wetens Christenen gedood hebben. Ook heeft de IDF een Convent van de Zusters van MoedereTheresa aangevallen.
"Rond het middaguur vandaag, 16 december, heeft een scherpschutter van de IDF twee Christelijke vrouwen vermoord die in de Heilige Familie Kerk in Gaza waren," aldus het bisdom, "waar de meerderheid van de Christelijke families verscholen zitten sinds het begin van de oorlog. Nahida en haar dochter Samar werden neergeschoten en gedood toen ze naar het Convent van de Zusters liepen. Eén van de twee werd vermoord toen ze de ander naar veiligheid probeerde te tillen."
"Zeven anderen zijn beschoten en gewond geraakt toen ze anderen in de kerk probeerden te beschermen. Er werd vooraf geen waarschuwing afgegeven... Ze werden in koelen bloede doodgeschoten op het terrein van de kerk, waar geen terroristen waren."
De Zusters van Moeder Theresa moesten het ook ontgelden, aldus het bisdom. "In hun klooster wonen 54 gehandicapte personen, en het maakt deel uit van de kerk, welke geregistreerd werd als een religieus instituut bij het begin van de oorlog. De generator van het gebouw - de enige bron van elektriciteit - en de gasbronnen zijn vernietigd." Dit zou gedaan zijn door een tank.

Paus Franciscus: "Terrorisme"

De leider van de Rooms-Katholieke Kerk, Paus Franciscus, heeft woedend gereageerd op dit nieuws.
"Ik krijg nog steeds heel serieus en pijnlijk nieuws uit Gaza," aldus de 87-jarige paus. "Ongewapende burgers zijn het doelwit van bombardementen en geweervuur. Dit heeft zelfs plaatsgevonden in het complex van de Heilige Familie kerk, waar er geen terroristen zijn, alleen gezinnen, kinderen, zieken en gehandicapten, en nonnen."
"Een moeder en haar dochter," ging de paus gisteren verder, "mevrouw Nahida Khalil Anton, en haar dochter Samar Kamal Anton, zijn gedood en anderen zijn gewond geraakt door scherpschutters, toen ze naar de badkamer liepen."
"Het Huis van de Zusters van Moeder Theresa is beschadigd, en hun generator is beschadigd."
En toen kwam het. "Sommige mensen zeggen: 'Dit is terrorisme, dit is oorlog.' Ja, het ís oorlog. Het ís terrorisme. Dit is waarom de Heilige Schrift stelt dat God oorlogen stopt, de boog breekt en de speer in stukken breekt. Laat ons de Heer bidden voor vrede.

Latijns Patriarchaat

Het Latijns patriarchaat Jeruzalem is een bisdom van de Katholieke Kerk, onder de leiding van de Latijnse patriarch van Jeruzalem. Het beslaat al de gebieden van het Heilig Land: Israël, de Palestijnse gebieden en Jordanië, alsook Cyprus. Deze titel werd ingevoerd tijdens de Kruistochten. De basiliek van Sint-Laurentius-buiten-de-muren in Rome was van 1374 tot 1847 de zetel van de patriarch van Jeruzalem. De zetel in Jeruzalem zelf werd in 1847 door paus Pius IX opnieuw ingesteld. Sinds 2020 is Pierbattista Pizzaballa patriarch. 
Dit bisdom houdt Paus Franciscus natuurlijk nauwgezet op de hoogte van wat er allemaal in Gaza gebeurt. Niet zo gek, want daar staat de Heilige Familie Kerk waar veel Christelijke Gazanen naartoe gaan. Het is een heel speciale en belangrijke kerk en bisdom. Het beschermt namelijk twee van de belangrijkste heilige plekken voor Christenen: de plek waar Jesus gekruisigd is en de lege tombe (waar hij begraven werd en uit opstond).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten