shutterstock 2111347043

-Arash Mashadi- Onderhandelen met Rusland?

Opiniedec 18 2023, 12:30
Vanaf dag één van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft de NOS een vertekend beeld geschetst in Nederland. De nadruk lag alleen op hoe goed het Oekraïense leger opereert, terwijl het Russische leger vanaf het begin gedehumaniseerd werd en weggezet als een stelletje ongecoördineerde troepen die geen stand weten te houden tegen Oekraïne. In de beginfase van de oorlog verspreidde de NOS zelfs het gerucht dat Vladimir Poetin kanker zou hebben en terminaal zou zijn en elk moment kon overlijden. De verspreiding van geruchten over de gezondheid van Poetin was een tevergeefse poging om de psychologische en politieke stabiliteit in Rusland te ondermijnen en zo onrust tussen de loyalisten van Poetin te scheppen.
De Realiteit
De realiteit is bitter voor ons. De Russen weten prima stand te houden tegen het Oekrainse leger en kunnen dit zo nodig jarenlang volhouden. Er zijn natuurlijk oorlogskenners die een andere mening hebben. Ze beweren dat Rusland niet de middelen heeft voor precieze aanvallen en dat ze lukraak schieten om zoveel mogelijk schade aan te richten. Hoe dan ook, onder de streep brengen ze Oekraïne op alle fronten schade toe en breken ze geleidelijk aan de wilskracht van het volk. Nu de winter aanbreekt, richten de Russen zich weer op de cruciale infrastructuur van Oekraïne en proberen ze zo het moreel van Oekraïne te breken.
Budget & Economie
De media schetst het beeld van hoe klein de Russische economie is in vergelijking met de enorme uitgaven van de VS voor oorlogsvoering. Echter, het verleden bewijst dat dit weinig uitmaakt. De VS heeft immers ook de oorlog in Vietnam en Afghanistan verloren. Rusland beseft maar al te goed dat ze de oorlog kunnen winnen door deze zo lang mogelijk te rekken en herhaaldelijk aanvallen op Oekraïne uit te voeren. Bovendien heeft Rusland een oorlogseconomie en kan Rusland met de steun van Iran en Noord-Korea veel wapens produceren tegen een zeer laag budget.
Devide et Impera
Het rekken van dit conflict is absoluut niet in ons belang en brengt Rusland juist dichterbij een millitaire overwinning. We worden financieel uitgehold en lopen zelfs serieus het risico om zelf doelwit te worden van Rusland als we niet oppassen. Voor de mensen in Oekraïne en Rusland is dit geen ideale situatie. De enige partij die zich hier comfortabel bij voelt, is de VS. De VS is de enige partij die politiek baat heeft bij het behouden van een gespannen relatie tussen ons en Rusland. Helaas lijkt het erop dat onze leiders noch loyaal zijn aan ons, noch aan onze soevereiniteit. In dit geopolitieke schaakspel lijken we vaak pionnen te zijn in een spel van verdeel en heers (Devide et Impera). Het lijkt er haast op dat Mark Rutte dit spelletje met plezier meespeelt.
Mark Rutte
Wat bijzonder verontrustend is aan deze situatie, is het feit dat Mark Rutte benoemd gaat worden tot secretaris-generaal van de NAVO. Hoewel Mark Rutte een ogenschijnlijk onschuldig en vredelievend voorkomen heeft, met een kalme lichaamstaal en stemgebruik, blijkt hij in werkelijkheid een agressieve hardliner te zijn die alles op alles zet om dit conflict voornamelijk militair op te lossen. Vanuit zijn comfortabele positie, ver verwijderd van het slagveld, is het gemakkelijk om stoere taal te bezigen. De vraag is echter of hij dezelfde mentaliteit behoudt wanneer hij, net als de Oekraïense mannen en vrouwen, aan het front moet vechten.
"Vrede sluit je niet met je vrienden. Het is altijd met je vijanden," waren de woorden van voormalig Amerikaans president Franklin D. Roosevelt (1882-1945). Deze uitspraak weerspiegelt het idee dat vredesverdragen worden gesloten met vijanden om conflicten en spanningen te verminderen en duurzame vrede tot stand te brengen. Het benadrukt het belang van diplomatie en onderhandelingen, zelfs met tegenstanders, om vrede te bereiken. Ieder conflict eindigt met vredesonderhandelingen. Het is een illusie om te denken dat het Russische leger vermorzeld zal worden door een Oekraïens leger dat amper terrein heeft gewonnen. De Russen hebben zich beter gemobiliseerd en houden prima stand. Ook heeft er geen algehele mobilisatie plaatsgevonden.
Het is tijd om de retoriek te laten varen en de weg van de diplomatie te bewandelen. Vredesonderhandelingen zijn de enige uitweg. Het is de enige manier om verdere escalatie te voorkomen en duurzame vrede te bereiken. Het is tijd om de belangen van onze natie en onze mensen voorop te stellen en te streven naar een vreedzame oplossing die voor iedereen gunstig is. Onderhandelen met Rusland is de weg naar vrede die we moeten bewandelen.
Ing. Arash Mashadi (1985) is afgestudeerd in Bouwkunde met als specialisatie vastgoedeconomie. Hij is een actieve investeerder en verhuurt woningen en kantoorruimten in het goedkopere segment.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten