80-jarige held redt man met clusterhoofdpijn

80-jarige held redt man met clusterhoofdpijn

Hier moet de hele samenleving een voorbeeld aan nemen.

Fantastisch, zo kan het dus ook. Het Vlaamse HLN bericht vandaag dat een 80-jarige man, die verder anoniem wil blijven, de betaling van een experimentele operatie op zich neemt voor een wildvreemde. Patiënt Peter Ketelslegers klaagt al lange tijd over clusterhoofdpijn; de pijn wordt regelmatig zo erg dat hij aan euthanasie denkt, niet omdat hij geen vreugde meer aan het leven kan ontlenen, maar omdat hij niet meer kan omgaan met de pijn.

De 80-jarige, en anonieme, held laat weten dat hij in zijn leven prostaatkanker heeft gehad, nierkanker en - oh ja - ook nog eens tuberculose. Hij heeft alles echter overleefd en is op dit moment dolgelukkig met zijn vrouw.

"Vandaag ben ik gelukkig én gezond. En ja, mijn vrouw en ik hebben het goed, maar ik deel mijn geluk ook graag met mensen die het wat minder hebben. Ik las dat zijn ziekte gepaard gaat met de ergste pijn die een mens kan ervaren. Een pijn die zo erg is dat hij zelfs aan euthanasie denkt. Dat vonden mijn vrouw en ik zo erg. Een man van 32 jaar mag nog niet aan de dood denken."

Iedere keer dat dit soort dingen gebeuren - dat mensen aan dit soort vreselijke dingen lijden - gaan er stemmen op die zeggen dat 'we' de patiënten moeten helpen. Let wel, met 'we' en 'helpen' bedoelen ze dan door de overheid erbij te betrekken die de belastingbetaler vervolgens dwingt om de operatie op zich te nemen. Natuurlijk is het mooi dat iemand geholpen wordt, maar het is niet juist dat daar dwang aan vooraf gaat.

In dit geval gebeurt dat dus niet. Nee, de 80-jarige man doet dit helemaal vrijwillig. Hij vindt dat hij Ketelslegers moet helpen en dus doet hij dat, zonder dat iemand druk op hem hoeft te zetten.

In Nederland (en ook in België, trouwens) hebben we geen behoefte aan mensen die roepen dat de overheid van alles moet oplossen. De staat doet genoeg - meer dan genoeg zelfs. Nee, we moeten juist precies het tegenovergestelde doen: de staat moet zich met minder bemoeien en individuele burgers moeten juist meer initiatieven ontplooien om mensen die het minder goed hebben een handje te helpen. Ironisch genoeg is dat afhankelijk van belastingverlagingen; je kunt immers niets doen als je bijna geen geld hebt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties