Aanhoudingen in spraakmakende zaak rondom aanval Joods gezin

Geen categoriejan 07 2016, 18:00
Er zijn meerdere verdachten aangehouden die verantwoordelijk zouden zijn voor de aanval op een Joods gezin in Amsterdam vorige week.
Het nieuwe jaar inluiden kan op vele manieren, maar je wenst niemand toe wat dit Joodse gezin meemaakte met de jaarwisseling. De Dagelijkse Standaard begon het jaar al met dit vreselijke verhaal: Het huis van een Joods gezin, in de Amsterdamse wijk Rivierenbuurt, werd toen ronduit belegerd. Er werd tegen ramen en deuren geslagen en geschopt, waarbij de voordeur er uiteindelijk zelfs zo uit kwam te zien:
schadefoto
Dat het hier niet om een 'normale' burenruzie of iets dergelijks ging, werd wel duidelijk gemaakt door waar de aanval mee vergezeld ging: een scheldtirade waarbij onder andere de termen 'kankerjoden' en 'free Palestine' voorkwamen. Volgens de politie kunnen hier, in het belang van het onderzoek, nog geen conclusies aan worden verbonden. Burgemeester Van der Laan noemde het "minimaal intimidatie". Maar het moge duidelijk zijn dat het hier gewoon om een keiharde vorm van anti-semitisme ging.
De aandacht die door De Dagelijkse Standaard aan deze zaak is besteed lijkt echter vruchten te hebben afgeworpen! De politie heeft nu iets van goed nieuws voor het geterroriseerde gezin: de drie vermeende daders, allen tieners, zijn gepakt. Details over het trio zijn er nog niet bekend gemaakt, behalve dat zij zich "agressief gedroegen tijdens het verhoor". Dat zal voor dit gezin, dat hun agressie in volle mate heeft moeten doorstaan, niet als een verrassing komen. De drie tieners hebben een straatverbod opgelegd gekregen, en Van der Laan, die het een "zeer naar voorval" noemde, heeft toegezegd snel langs te zullen gaan bij het gezin. De jongeren zijn in de tussentijd echter wel op vrije voeten gesteld.
Maar is daarmee het kwaad en leed ongedaan gemaakt? De aanhoudingen zullen wellicht in deze zaak wat rust scheppen voor de slachtoffers, maar de vraag is of het wat zal uithalen tegen de opmars van het groeiende anti-semitisme in Nederland, en West-Europa in het algemeen. Toch heeft deze zaak wel een belangrijk iets teweeg gebracht. Nadat wij berichtten over deze aanval, namen andere media het verhaal gelukkig over, tot in Israël zelf aan toe. Ook besloten de heren Van Klaveren en Bontes, beiden van de partij VNL, om kamervragen te stellen naar aanleiding van de gebeurtenis. Hopelijk heeft dit alles geholpen bij het onder de aandacht brengen van de zaak.
Het is misschien een druppel op de spreekwoordelijke kokende plaat, maar het is van levensbelang dat aan dit soort zaken aandacht wordt geschonken. Want zolang de meeste mensen en media de dood van Palestijnse messentrekkers in Israël meer betreuren dan die van hun slachtoffers, en slachtoffers van anti-semitisme in het algemeen, zal er nooit wat kunnen veranderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten