Adviesorgaan regering: er moeten miljarden extra naar Defensie

Geen categorieapr 30 2015, 14:00
Er moet een heuse Deltaplan Krijgsmacht komen.
Kijk, dit is nog eens een advies van het belangrijkste adviesorgaan van de regering, de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). Via de Volkskrant:
Terwijl minister Hennis van Defensie deze weken bij haar collega Jeroen Dijsselbloem van Financiën onderhandelt over een paar miljoen extra voor de krijgsmacht, pleit het belangrijkste adviesorgaan van de regering vandaag voor een ongekende verhoging van het defensiebudget: 3,3 tot 5,7 miljard euro extra per jaar.
Het is het zoveelste signaal naar het kabinet dat er echt structureel meer geld moet komen voor Defensie. Volgens de AIVD kan de Nederlandse krijgsmacht als bijvoorbeeld het geweld verder escaleert aan de grens met Rusland of in het Midden-Oosten. De situatie is "onhoudbaar" met een leger waarmee we "onvoldoende escalatiedominantie" hebben. Daarom moet er een speciaal Deltaplan Krijgsmacht komen. Citaat:
Om het Nederlandse leger weer op niveau te krijgen, pleit de AIV voor een geleidelijke verhoging van het defensiebudget van circa 1,1 procent van het bruto binnenlands product tot 1,6 procent. Bij de huidige omvang van de Nederlandse economie (circa 650 miljard) betekent dit een groei van het defensiebudget van 7,1 naar 10,4 miljard euro per jaar. Indien het bbp in tien jaar tijd ook nog eens groeit, naar schatting tot 800 miljard euro, dan blijft er zelfs een defensiepot over van 12,8 miljard euro per jaar.
Uiteindelijk zullen we, wat mij betreft, naar de NAVO-norm van 2 procent moeten, maar dit is een stap in de goede richting. Overigens staat er ook iets opvallends in het rapport: we moeten de tanks die we in 2011 de deur uit hebben gedaan weer kopen en gebruiken in het leger.
"Bij een krachtmeting met Rusland is de kans zeer groot dat je zware pantsereenheden tegenover je ziet en dat zou betekenen dat je buitengewoon kwetsbaar bent. En als je denkt aan operaties in het Midden-Oosten en Noord-Afrika dan is het ook handig dat je kunt escaleren," aldus de vice-voorzitter van de AIV.
Nou, waar wachten we nog op?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten