Alle partijen in Jemen schuldig aan mensenrechtenschendingen

Geen categorieaug 28 2018, 19:00
Wat een verrassing, iedereen die meedeed aan de burgeroorlog in Jemen liet zich verleiden tot het schenden van mensenrechten. via NU.nl.
De Verenigde Naties kwam tot deze conclusie nadat onderzoekers hierover een rapport hadden opgesteld. Het zou gaan om 'een aanzienlijk aantal schendingen' waaronder luchtaanvallen tegen burgerdoelen, seksueel geweld en het gebruiken van kindsoldaten. De jongste van deze kindsoldaten blijken niet ouder dan acht jaar te zijn. Overige misstanden betreffen martelingen, verkrachting en zonder reden detineren. Er zijn een aantal daders geïdentificeerd.
In 2015 ontstond het conflict in Jemen toen Saudi-Arabië de Jemenitische president Abdrabbuh Mansur Hadi te hulp schoot. Er was namelijk een opstand door Houthi-rebellen ontstaan en Hadi dreigde dit te verliezen. Dit heeft al met al zo'n 10.000 levens gekost waarvan twee derde burger lijkt te zijn.
Saudi-Arabië ontkent het schenden van mensenrechten 'met klem' en weet zichzelf altijd vrij te pleiten met hun eigen onderzoek dus ja, waar hebben we het over... Volgens de VN heeft 'een substantieel deel' van de 27,5 miljoen Jemenieten een flink probleem om de basisvoorzieningen te krijgen én rukken ziektes als cholera snel op in het gebied.
Dit is niet volledig de burgeroorlog toe te schrijven gezien het land al straatarm was maar het is natuurlijk nu wel veel erger geworden. De VN wil dan ook dat de strijdende partijen met elkaar om tafel gaan want meer kan de VN ook niet echt doen. Ook vragen ze aan de internationale gemeenschap om ze geen wapens meer te verkopen. Daar luistert natuurlijk geen hond naar want er zit gewoon veel te veel winst in de verkoop van wapens, om over de illegale handelaren nog maar te zwijgen.
In 2016 waren er gesprekken tussen de Jemenitische regering en de Houthi's maar die liepen op niets uit. Dikke kans dus dat wederom het geval gaat zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten