'Als Hugo "sluit FVD uit" De Jonge CDA-leider wordt, is de partij binnenkort gewoon D66 2.0'

Geen categoriesep 05 2019, 15:00
In haar column van deze week buigt Hanna Wittebroek zich over het CDA-partijleiderschap. Nu Sybrand Buma is vertrokken naar Leeuwarden, melden de kandidaten om hem op te volgen zich in rap tempo. Hanna kijkt wie bijvoorbaat kansloos is, wie het CDA op het goede pad kan zetten en wie de partij definitief zal afbreken...
De strijd bij het CDA om het leiderschap van de partij lijkt officieel te zijn losgebarsten. Na het vertrek van Sybrand Buma zijn er twee kandidaten die het potentieel in zich zouden hebben om het definitieve stokje over te nemen: Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra. Al is niet iedereen het daarmee eens, Mona Keijzer gaf in een interview met het AD aan woedend te zijn dat alleen de twee heren constant worden genoemd als ‘kroonprinsen’, volgens haar zijn er ook drie ‘kroonprinsessen’: Ank Bijleveld, Madeleine van Toorenburg en zijzelf.
Enfin, voor nu ga ik er kortzichtig even vanuit dat het de twee heren zijn die de strijd gaan uitvechten. Het is eventueel Mona Keijzer die het de twee nog moeilijk kan gaan maken, maar van de andere twee dames verwacht ik sowieso niet veel.
Het startschot werd mijns inziens afgelopen vrijdag gelost door De Jonge. Hij deed de uitspraak niet met Forum voor Democratie in een coalitie te willen stappen. Hetzelfde zei hij over de PVV: "We hebben dat getest, en dat moeten we niet nog een keer doen." Na de ramp die de samenwerking met de PVV werd, is er ergens wel sympathie op te brengen voor het feit dat De Jonge een samenwerking met deze partij uitsluit. Echter, zo geeft hij zelf ook aan, heeft deze test met FVD nooit plaatsgevonden. Wat dat betreft baseert hij zijn ondemocratische standpunt – een partij bij voorbaat al uitsluiten is niet erg democratisch te noemen – dan ook op vrijwel niks.
Hoekstra's tegenaanval kwam tijdens de jaarlijkse terugkerende HJ Schoo-lezing. Hierin sprak hij voornamelijk over wederkerigheid op verschillende gebieden. Hij deed ook een aantal, zeer terechte, uitspraken over migratie en integratie. Zo zei hij: "Zou bij het opnemen van vluchtelingen tijdelijk niet ook écht tijdelijk moeten zijn? En moet de lat niet omhoog voor wie hier mag blijven, zodat iedereen succesvol onderdeel van de samenleving kan worden? Ook hier ontbreekt het aan wederkerigheid. Het voorrecht Nederlander te worden, leidt te vaak niet tot de inspanningen die we van nieuwkomers mogen verwachten."
Naast de opmerkingen over FVD en de PVV gaf De Jonge een - niet erg indrukwekkende - speech in Doorn tijdens het Christelijk Sociaal Congres. Hier werd pijnlijk duidelijk waarvoor wordt gekozen wanneer De Jonge de nieuwe leider van het CDA wordt: een samenwerking via het midden en misschien zelfs nog verder naar links. Hoekstra wil overduidelijk via rechts, werd duidelijk uit zijn speech, en lijkt een samenwerking met FVD in ieder geval niet uit te sluiten. Ik hoop voor de CDA'ers onder ons dan ook dat Hoekstra de kapitein van het schip zal worden, anders zal het schip zeker zinken, en is het CDA over een aantal jaar een D66 2.0.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten