Alternative für Deutschland nu virtueel derde partij van Duitsland

Alternative für Deutschland nu virtueel derde partij van Duitsland

De conservatieve beweging is in opkomst in heel Europa. Ook in Duitsland.

Als Duitsers vandaag naar de stembus zouden gaan, zou Alternative für Deutschland (AfD) de derde partij van het land worden. Uit de nieuwste peilingen blijkt dat 12% van het Duitse electoraat op de kleine overheid-partij zou stemmen. Daardoor hebben zij de Groenen ingehaald.

CDU en zusterpartij CSU zouden genoegen moeten nemen met 34% van de stemmen, aldus de peiling van Bild am Sonntag. Relatief gezien is dat nog altijd een redelijke uitslag voor de club van Angela Merkel. De sociaal-democratische SPD volgt met 23% namelijk op gepaste afstand.

Merkels minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, vindt dat het succes van de AfD geheel niet op het conto komt van Merkel, die met haar open grenzenbeleid hele volksmassa's tegen zich in het harnas heeft gejaagd. Welnee, het is allemaal deel van een Europa-brede beweging. Merkel heeft daar geen enkele invloed op!

"We zien in heel Europa de opkomst van rechts-populistische partijen. Duitsland was lange tijd de uitzondering."

Natuurlijk vergeet de Maizière om daarbij te vermelden dat dit soort partijen overal in opkomst zijn omdat alle traditionele partijen in Europa er een puinhoop van maken. Merkel had de opkomst van de AfD kunnen voorkomen als ze haar beleid had aangepast. Maar dat wilde ze niet. Nee, de multiculturele heilstaat is in haar ogen heilig, en dus moet die ten koste van alles verdedigd worden, ook als haar eigen partij daar aan ten onder gaat.

Dan nog een punt. De Telegraaf noemt de AfD een 'populistische partij.' Hoewel de partij inderdaad twee 'populistische standpunten' heeft (eurokritisch + keihard tegen immigratie) is de partij inhoudelijk verder niet populistisch.

De populistische beweging is feitelijk een progressieve beweging. Echte populisten willen de verzorgingsstaat in stand houden en willen zoveel mogelijk gratis geld weggeven, waarbij kiezers verteld wordt dat the sky the limit is. Als de immigratie beperkt wordt kan de autochtone kiezer alles gratis en voor niets krijgen.

Maar dat is helemaal niet wat de AfD zegt. Die partij wil de belastingen verlagen en flink snoeien in de overheid. Dat is inhoudelijk niet populistisch, maar klassiek-liberaal. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de PVV, wat inhoudelijk wel degelijk een echte populistische partij is.

Het bewijst maar weer dat het gros van de journalisten geen idee heeft wat populisme daadwerkelijk betekent. Ze kijken naar stijl, niet naar inhoud. Als gevolg daarvan scharen ze alle partijen die dezelfde stijl hanteren onder de banier populisme.

Dat is een grote fout, maar misschien dat ze dat pas zullen inzien als dit soort partijen daadwerkelijk aan de macht komen en vervolgens allemaal verschillend beleid zullen implementeren.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties