Amerikanen presenteren binnenkort economisch vredesplan voor het Midden-Oosten

Geen categoriejun 23 2019, 13:55
De vlammen van de neergestorte reconnaissance drone zijn net gedoofd en de Amerikanen laten weer van zich horen. Dit keer met grote plannen van Jared Kushner. Volgens NU wil hij dat de Verenigde Staten 44 miljard dollar investeren in het Midden-Oosten om bij te dragen aan vrede in de regio.
Na jaren van terreur onder de regimes van Hoessein, Khaddaffi en de bommenwerpers van Bush en Obama is dat eens wat anders. Zo'n vredesplan.
Het doel van het Kushner-plan is de pacificatie van de Palestijnse gebieden en het versterken van de economische stabiliteit in de regio. Kushner kondigt de details komende dinsdag aan in Bahrein. Plaatselijke politici en Midden-Oosten experts hebben nu al kritiek op zijn plannen, maar Kushner wuift de bezwaren weg. Zo stelt de schoonzoon van Donald Trump en tevens adviseur van de president het volgende:

"Ik moet lachen als ze het aanvallen als het 'Akkoord van de Eeuw'. Dit gaat de 'Kans van de Eeuw' worden als ze de moed hebben om die te nemen."

Met de 44 miljard dollar worden 179 projecten opgezet. Dit zijn voornamelijk projecten met een lange houdbaarheidsdatum. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de infrastructuur in de regio. Meer dan de helft van de gelden gaat richting de Palestijnse gebieden in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Het plan is dus vooral gericht op pacificatie van de Palestijnen. Tevens moet er een directe verbinding komen tussen de twee Palestijnse gebieden.
De voorstellen zijn natuurlijk el aan voorwaarden verbonden en het is de vraag of de rationele argumenten vóór het plan opwegen tegen de argumenten tegen. De Palestijnse Autoriteit en Hamas wijzen het plan van Kushner in ieder geval af.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten