Amerikanen pas weg uit Syrië als IS verslagen is

Amerikanen pas weg uit Syrië als IS verslagen is

Donald Trump's veiligheidsadviseur heeft tijdens een werkbezoek aan Israël gezegd dat het Amerikaanse leger Syrië pas verlaat als IS volledig verslagen is. Dat meldt de NRC.

Er ontstond flink wat spanning tussen de Koerden, Turkije, de regering van Assad, Rusland, Iran, Irak en Israël toen president Trump aankondigde z'n leger terug te zullen trekken uit Syrië. Vooral de Koerden kwamen daarmee in een benaderde positie terecht want die hopen op een Koerdische staat, maar hebben Turkije in hun nek hijgen terwijl er een IS-offensief tegen ze was gericht.

Veiligheidsadviseur Bolton probeert de gemoederen nu te sussen door als voorwaarde te stellen dat IS eerst verslagen moet worden. Men dacht eventjes dat de kop van de draak er wel af lag, maar toen IS met een 5000-man sterk offensief begon, leek die informatie toch niet hélémáál te kloppen.

Een tweede voorwaarde die Bolton stelt is dat Turkije de veiligheid moet garanderen voor Koerdische strijders die samenwerkten met de Verenigde Staten. Andere landen, met name Turkije, werken nog aan een reactie.

Dit plan leidt er waarschijnlijk eerder toe dat er rust in de keet komt, dan maar gewoon abrupt de biezen pakken en het ze daar uit laten vechten. Op deze manier komt Amerika ook beter uit de verf door niet langer het idee te wekken dat de Koerden gewoonweg zijn gebruikt voor eigen militaire doeleinden.

Of het plan ook daadwerkelijk zo zal werken is nog maar de vraag, er zijn nog zo'n 7 grote spelers aan zet in deze kwestie met ieder net wat andere belangen als de ander.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties