Anti-democratische VVD steunt Sleepwet, vindt referendum volstrekt irrelevant: 'De wet komt er wat de VVD betreft'

Geen categorieokt 30 2017, 13:00
Bewijsstuk nummer 15.993 waarom het bindend referendum per direct ingevoerd moet worden.
Het is bijzonder belangrijk en positief: de kritische studenten die een referendum over de Sleepwet wilden afdwingen zijn geslaagd in hun opzet. Ze hebben meer dan genoeg handtekeningen ingezameld om dat referendum af te dwingen. Dit betekent dus dat we naar de stembus mogen om te laten weten wat we van die Big Brother-wet vinden.
Hartstikke mooi.
Helaas is er wel een probleem: het partijkartel laat al bij voorbaat weten dat het de uitslag van het referendum 'gewoon' naast zich neer zal leggen. Zowel het CDA (bij monde van leider Sybrand Buma) als de VVD (via Kamerlid Ockje Tellegen) zeggen dat de wet er wat hen betreft komt, onafhankelijk van de vraag wat de kiezer daar nou eigenlijk van vindt:

Ook de VVD zegt in een reactie bij monde van Kamerlid Ockje Tellegen dat „de wet er wat de VVD betreft komt”, omdat deze „pure noodzaak” is.

Kortom, hoewel het hartstikke leuk is dat we straks mogen stemmen in een referendum heeft het politiek gezien allemaal totaal geen nut. Den Haag doet toch lekker wat het wil. Het plebs (wat betekent: de belastingbetalers) mag wat roepen, maar geen enkel lid van de regeringscoalitie die deze mening ook maar een beetje serieus neemt. ChristenUnie-leider Gert Jan Segers zegt weliswaar dat afhankelijk van de uitslag de wet mogelijk nog wat gewijzigd kan worden, maar dat is niet meer dan een doekje voor het bloeden. De enige juiste reactie is: als kiezers de wet afschieten in een referendum gooien we de wet in de prullenbak. Punt.
Dit arrogante gedrag van de politieke elite bewijst maar weer dat het een enorme denkfout was om ervan uit te gaan dat het raadgevend referendum daadwerkelijk iets zou veranderen aan de manier waarop het partijkartel politiek bedrijft. Geen wonder dus dat een partij als Forum voor Democratie -- die het systeem wél open wil breken -- voor een bindend referendum pleit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten