Autobom in Libië knalt VN'ers uit het leven

Geen categorieaug 11 2019, 10:00
De situatie in Libië is compleet uit de hand gelopen. Er is een autobom ontploft bij een winkelcentrum. Twee medewerkers van de Verenigde Naties kwamen daarbij om het leven en er vielen meerdere gewonden te betreuren.
De auto stond bij een winkelcentrum. Het was daar erg druk, omdat het een dag voor het Offerfeest was. Toen de VN'ers langsreden ontplofte de bom.
De NOS weet te melden dat de aanslag nog niet is opgeëist. Lijkt me ook niet verstandig om van de daken te schreeuwen dat je twee medewerkers van de Verenigde Naties hebt vermoord. Dat je überhaupt mensen doelbewust hebt vermoord!
In Trouw valt te lezen dat Benghazi, de stad waar de aanslag is gepleegd, 'in handen is van krijgsheer Khalifa Haftar'. Hij heeft in Libië een groot deel van de macht in handen.

"De oostelijke stad Benghazi is in handen van de machtige krijgsheer Khalifa Haftar. Zijn troepen controleren een groot deel van Libië en proberen al maanden om hoofdstad Tripoli te veroveren. Daar zetelt de door de VN erkende regering van premier Fayez al-Sarraj."

Zou deze aanslag een doelbewuste actie zijn geweest gericht op de Verenigde Naties, omdat ze de huidige regering daar erkennen? Saillant detail is dat de regering van premier Fayez al-Sarraj en de troepen van Khalifa Haftar een wapenstilstand zouden inlassen. De VN heeft zich ook al bemoeid met deze kwestie door een wapenstilstand voor te stellen tussen de beide partijen.

"De troepen van Haftar hadden juist op zaterdag bekendgemaakt een meerdaagse wapenstilstand in acht te nemen. De woordvoerder van de krijgsheer zei dat “alle militaire operaties” bij Tripoli worden gestaakt. Het bestand is al ingegaan moet tot maandagmiddag duren."

"De VN hadden beide partijen opgeroepen tot een wapenstilstand. De regering in Tripoli had vrijdag al laten weten daartoe bereid te zijn."

Dus de troepen van Haftar wilden een 'wapenstilstand in acht nemen', de VN had al eerder 'opgeroepen tot een wapenstilstand' en de regering van Fayez al-Sarraj wilde daarmee instemmen. En alsnog gaat het gruwelijk mis. Treurig!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten