Automobilisten profiteren van machtsspel tussen VS, Rusland en Saudi-Arabië

Geen categorienov 23 2018, 20:00
De €1,40 voor een liter benzine komt in zicht. De olieproductie is gestegen waardoor de prijs van olie hard omlaag gaat. Wat is er toch aan de hand? Via De Telegraaf.
Waar we een tijdje geleden nog het treurige bericht voorgeschoteld kregen dat we ons maar moesten voorbereiden op 2 euro de liter, slaat het verhaal nu ineens om! Ergens lijkt de wereldwijde productie weer flink omhoog te zijn gegaan.
De Verenigde Staten heeft hier een aanzienlijk aandeel in. Ze fracken zich daar helemaal het apelazarus en hebben de meeste bottlenecks in Texas verholpen waardoor de kraan nu echt goed open kan.
Rusland is bezig met een pijpleiding naar Duitsland en eentje naar China waarvan de verwachting is dat die helemaal richting Noord- en Zuid-Korea zal gaan en dus zelfs Japan zou kunnen gaan bereiken. Daarnaast hebben zij ook een flinke deal met China. Een aantal jaar geleden profiteerde Poetin juist het meest van een hoge olieprijs vanwege de sancties die het land zijn opgelegd. Hij lijkt nu te kunnen leven met lagere prijzen.
Saudi-Arabië is echter minder blij. Zij probeerden de productie juist te verlagen zodat de prijs van olie hoog werd. Een hogere olieprijs betekende namelijk dat er geen gat in de begroting zou gaan ontstaan en het land verder kan groeien in andere sectoren. De steeds lager wordende olieprijs zal dan ook de nodige spanning opleveren in Riyad!
OPEC, het oliekartel, is minder blij. Zij zijn van plan om de productie nog verder terug te schroeven om zo de prijs weer op te krikken maar met de huidige stand van zaken heeft OPEC een minderheidsaandeel in de olieproductie als we alleen al Rusland, de Verenigde Staten en Saudi-Arabië samennemen. Saudi-Arabië koos er in 2014 voor om haar eigen marktaandeel te verdedigen en dus af te wijken van het OPEC-beleid. Dit gaat OPEC dus niet echt waarderen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten