Automobilisten profiteren van machtsspel tussen VS, Rusland en Saudi-Arabië

Automobilisten profiteren van machtsspel tussen VS, Rusland en Saudi-Arabië

De €1,40 voor een liter benzine komt in zicht. De olieproductie is gestegen waardoor de prijs van olie hard omlaag gaat. Wat is er toch aan de hand? Via De Telegraaf.

Waar we een tijdje geleden nog het treurige bericht voorgeschoteld kregen dat we ons maar moesten voorbereiden op 2 euro de liter, slaat het verhaal nu ineens om! Ergens lijkt de wereldwijde productie weer flink omhoog te zijn gegaan.

De Verenigde Staten heeft hier een aanzienlijk aandeel in. Ze fracken zich daar helemaal het apelazarus en hebben de meeste bottlenecks in Texas verholpen waardoor de kraan nu echt goed open kan.

Rusland is bezig met een pijpleiding naar Duitsland en eentje naar China waarvan de verwachting is dat die helemaal richting Noord- en Zuid-Korea zal gaan en dus zelfs Japan zou kunnen gaan bereiken. Daarnaast hebben zij ook een flinke deal met China. Een aantal jaar geleden profiteerde Poetin juist het meest van een hoge olieprijs vanwege de sancties die het land zijn opgelegd. Hij lijkt nu te kunnen leven met lagere prijzen.

Saudi-Arabië is echter minder blij. Zij probeerden de productie juist te verlagen zodat de prijs van olie hoog werd. Een hogere olieprijs betekende namelijk dat er geen gat in de begroting zou gaan ontstaan en het land verder kan groeien in andere sectoren. De steeds lager wordende olieprijs zal dan ook de nodige spanning opleveren in Riyad!

OPEC, het oliekartel, is minder blij. Zij zijn van plan om de productie nog verder terug te schroeven om zo de prijs weer op te krikken maar met de huidige stand van zaken heeft OPEC een minderheidsaandeel in de olieproductie als we alleen al Rusland, de Verenigde Staten en Saudi-Arabië samennemen. Saudi-Arabië koos er in 2014 voor om haar eigen marktaandeel te verdedigen en dus af te wijken van het OPEC-beleid. Dit gaat OPEC dus niet echt waarderen!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties