Bam! Chris Froome NIET welkom in Tour de France

Bam! Chris Froome NIET welkom in Tour de France

De organisatie van de Tour de France, de ASO, heeft Chris Froome en zijn Team Sky de oorlog verklaard. En dat met nog maar een week te gaan tot het begin van de grootste en mooiste wielerronde ter wereld.

De ASO -- de organisatie achter de Tour en de Vuelta (en andere wedstrijden) -- had al eerder aangegeven dat men er bepaald niet blij mee was dat de dopingzaak van Froome zo langgggzaaammmmmmmm ging. Niet zo gek natuurlijk, want met name de Tour is tegenwoordig geobsedeerd met het "bestrijden van doping." Dat Froome wél aan de start van de Giro mocht verschijnen -- die hij won -- komt eerst en vooral doordat die ronde niet door de ASO georganiseerd wordt... en daarnaast doordat het een Italiaanse ronde is. Laten we wel wezen, Italianen hebben net wat minder problemen met dopinggebruik dan Fransen.

Het AD legt uit:

Op de week vóór de start van de Tour laat de ASO de hemel op Sky vallen. De handschoenen zijn uit, de strijd is verplaatst van de achterkamertjes naar de krantenkolommen. De Franse krant Le Monde – die vaker goed geïnformeerd wordt door de ASO en de UCI bij dopingzaken – brengt het nieuws dat de ASO Froome verbiedt om te starten. De ASO vindt dat het imago van de Tour wordt besmet door Froome en behoudt zich het recht voor om renners níet te nodigen in hun eigen koers. Sky is het er uiteraard niet mee eens. Dinsdag dient de zaak voor de tuchtrechter van het Franse Olympische Comité.

Volgens de UCI-regels mag Froome aan elke race beginnen zolang er geen uitspraak gedaan is in zijn zaak. Zijn verzet is mogelijk dus succesvol. Daar staat tegenover dat de ASO in principe zelf mag bepalen wie wel en niet worden uitgenodigd... en dat het niet de eerste keer is dat renners worden uitgesloten vanwege dopingverdenkingen. Zo mochten meerdere renners niet meedoen in 2006 toen bekend werd dat zij contact hadden gehad met dopingarts Eufemiano Fuentes.

Dinsdag kan de ASO daar dan ook naar wijzen... en daarbij nog eens verklaren dat er nog geen uitspraak is geweest in deze zaak omdat Team Sky de boel bewust traineert. Als het Franse Olympische Comité daarin meegaat is het bij voorbaat al einde oefening voor Froome.

Aan de andere kant, als Sky de zaak wint staat Froome natuurlijk óók een hel te wachten, zeker als hij al snel in de gele trui komt. Fransen zijn bepaald niet vergevingsgezind wat doping betreft, in ieder geval niet als de doping gebruikt wordt door buitenlandse renners (Jalabert en Virenque worden heel anders behandeld dan, zeg, Armstrong).

?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1013364844286955521&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ad.nl%2Ftour-de-france%2Forganisatie-weert-froome-uit-tour-de-france~ab08d5b6%2F

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer