Bam! Jan Roos veegt de vloer aan met GeenPeil: 'Lachwekkend, hebben totaal geen ideeën!'

Geen categoriedec 05 2016, 15:00
Jan Roos, lijsttrekker van VNL bij de komende verkiezingen, heeft gereageerd op de persconferentie van GeenPeil. Hij is totaal niet onder de indruk van het initiatief.
Net als ieder ander lid van politiek-actief Nederland zat Jan Roos vanmiddag klaar voor de grote persconferentie van GeenPeil. We wisten van tevoren al wat er min of meer gezegd zou worden: GeenPeil zou een politieke partij worden met Metro-columnist Jan Dijkgraaf als lijsttrekker. Maar wat zou het platform van de nieuw gevormde partij precies zijn? Met wie zouden ze de strijd aangaan? Links, rechts, het centrum?
Het antwoord werd zojuist gegeven: met helemaal niemand... en tegelijkertijd met iedereen. GeenPeil wil namelijk een partij van, voor en door iedereen zijn. De partij heeft geen ideologische grondslag behalve dan dat er "meer democratie" moet komen in Nederland. De partij wil niet meedoen aan debatten en bij elk politiek idee wordt de achterban gevraagd hoe er gestemd moet worden.
Roos reageerde dan ook enigszins verbaasd op de persconferentie en de plannen van GeenPeil. "Ik weet nog steeds niet waar ik naar heb zitten kijken," vertelt hij aan De Dagelijkse Standaard. "Ik maakte me dit weekend echt wel wat zorgen, maar na vandaag weet ik dat ik dat niet had hoeven doen." De reden? "Ze hebben geen enkel idee" over wat dan ook, aldus Roos, die het met het gefaalde initiatief van Rita Verdonk -- TROTS -- vergeleek. Ook die partij wilde 'de ideeën van de kiezer vertegenwoordigen' zonder zelf ook maar iets van een ideologisch fundament te hebben. Zoals we allemaal weten ging Verdonk daarmee roemloos ten onder.
Ze hebben bij GeenPeil "helemaal niets," aldus Roos. "Wat gaan ze doen? Ze hebben een, laten we zeggen, niet al te charismatische leider en de partij is niet links en niet rechts." Hij vat samen: "Het is lachwekkend."
Vervolgens kijkt hij naar zijn eigen partij, VNL (VoorNederland) die al op drie zetels staat in de peilingen van Maurice de Hond. Jan noemt die partij "rechts-liberaal" en "klassiek-liberaal" en is er na de 'grote aankondiging' van vandaag van overtuigd dat VNL "geen last zal hebben van een nietszeggende partij zonder ideeën."
Zo, die kunnen Jan Dijkgraaf en Bart Nijman in hun zak steken. Bij het referendum over het associatieverdrag trokken die mannen nog samen op met Jan Roos, maar na vandaag is die broederschap definitief geschiedenis.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten