Bart Nijman van GeenPeil haalt hard uit naar Geert Wilders

Geen categoriejan 07 2017, 17:00
De man van de partij zonder standpunten heeft blijkbaar wel een mening als het over Geert Wilders gaat.
Bart Nijman van GeenPeil legt in Intermediair uit wat hij van plan is met GeenPeil, zijn nieuwe politieke partij waarvan Jan Dijkgraaf de lijsttrekker is. Om het gesprek goed te beginnen legt hij nog maar eens uit dat GeenPeil zelf verder geen mening heeft; het is de achterban die moet bepalen hoe de GeenPeil-Kamerleden gaan stemmen.
Je zou denken: Dat is een interessant fenomeen. Maar dan komt het. Even later spreekt Nijman zichzelf namelijk op epische wijze tegen:

Heb je voorheen op Wilders gestemd of dat overwogen?

‘Nee, juist vanwege zijn uitspraken. En nu weer met z’n verkiezingsprogramma van een A4’tje, rot op man! Kom eens met een goed verhaal, onderbouw eens iets. Er is een goede zaak te maken tegen de gevaren van de islam, maar ik wil geen korans verbieden en moskeeën sluiten, dat zijn geen oplossingen.’

Huh? GeenPeil heeft geen eens een programma van een A4'tje. De partij heeft immers 'geen mening,' behalve dan dat er meer democratie moet komen. Dat is leuk en aardig, maar het is wel een tikje hypocriet dat je het een ander dan kwalijk neemt dat hij ook een weinig ontwikkeld verkiezingsprogramma heeft.
En waarom zegt hij dat hij geen "korans [wil] verbieden en moskeeën" wil sluiten? Als de GeenPeil-achterban dat wél wil zal Nijman akkoord moeten gaan. Daar staat hij toch voor: democratie? De wil van het volk enzo? Als je dit interview leest zou je bijna tot de conclusie komen dat hij net een PvdA'er is: heel hard roepen dat je de wil van het volk wil uitvoeren, maar snel van mening veranderen als het volk anders denkt dan jij. Knap hoor, Bart, je bent nu al een soort van tweede Diederik Samsom. Geen geringe prestatie; je zit immers nog niet eens in de Kamer.
Alsof dat nog niet genoeg is haalt Nijman ook uit naar zijn oud-collega's bij GeenPeil, Jan Roos en Thierry Baudet:

‘Nee, ik vind het jammer dat ze vanuit een onafhankelijk initiatief lijsttrekker zijn geworden van een politiek initiatief ter rechterzijde. Jan Roos roept alles te gaan veranderen, maar wordt lijsttrekker van VNL, waarmee hij uiteindelijk niets kan en zal veranderen aan het systeem.’

Maar wacht eens even! Toen Roos lijsttrekker werd van VNL was GeenPeil nog helemaal geen politieke partij. Sterker nog, Roos was ervan overtuigd dat GeenPeil dat ook nooit zou worden. Waarom is het dan "jammer" dat hij zich ging inzetten voor een rechtse partij?
En dan nog wat: waar haalt Nijman de arrogantie vandaan om te roepen dat VNL niets voor elkaar gaat krijgen en niets gaat "veranderen aan het systeem"? Als ik zo naar de peilingen kijk heeft VNL een betere kans om in de Tweede Kamer te komen dan GeenPeil. En ja, ook VNL is voor meer democratie. Anders dan GeenPeil hebben zij echter wel een intellectueel fundament om op te bouwen. Dat is geen zwakte, maar een kracht.
Nijman kan Wilders en Roos zoveel bekritiseren als hij wil, maar elke keer dat hij dat doet wordt alleen maar duidelijker dat juist GeenPeil een probleem heeft, niet de PVV en VNL. Opmerkelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten