Bart Schut weet niet wat antisemitisme is en ziet anti-joodse complotten op straat

Bart Schut weet niet wat antisemitisme is en ziet anti-joodse complotten op straat

Erg naar! Bart Schut, onlangs te gast bij Café Weltschmerz, deelde vandaag op zijn Twitter een bericht waarin hij de 'Gele hesjes' beschuldigt van jodenhaat! We hebben de beelden dus iedereen kan zelf oordelen over het gebeuren. Schut had in het verleden een gevoelige neus voor antisemitisme en complottheorieën.

Vandaag was het ook weer raak volgens Bart Schut: antisemitisme op straat. Een spandoek van 'Gele hesjes'-demonstranten voor het gebouw van De Nederlandse Bank was aanleiding voor het gebeuren. Het spandoek zou volgens Schut antisemitisch zijn. Hieronder de Tweet.

Nu is het waar dat het antisemitisme in Europa toeneemt. Ook zijn er veel patroonincidenten geweest gerapporteerd. De joodse diaspora staat onder druk. Maar de 'Gele hesjes' als groep verantwoordelijk houden voor enkelingen? Een beetje apart. Zou het antisemitisch zijn? Antisemitisme is volgens de gangbare definitie van de International Holocaust Remembrance Alliance dit:

"Antisemitism is a certain perception of Jews, which may be expressed as hatred toward Jews. Rhetorical and physical manifestations of antisemitism are directed toward Jewish or non-Jewish individuals and/or their property, toward Jewish community institutions and religious facilities." - International Holocaust Remembrance Alliance (2018).

Even naar de spandoek. De demonstranten van de 'Gele hesjes' lijken te willen zeggen dat ze de Rothschild dynastie een bad actor vinden. Te lezen is 'Stop Rothschilds' en een oproep: 'koop zilver'. Een verbinding leggen met het jodendom lijkt dan ook ver gezocht. Toch is het volgens Schut Jodenhaat. Een anti-joods complot dus?

Hij hield zich stil op Twitter, maar wellicht is dit de reden: online circuleren complottheorieën over de Rothschilds, waarbij hun afkomst voortdurend relevant wordt gemaakt. Wellicht dat enkel de associatie al voldoende is voor dhr. Schut. NU.nl deed onlangs een factcheck en onderzocht het vermogen van de Rothschild dynastie: deze bedraagt voor zo ver bekend zo'n $4 miljard.

[caption id="attachment_217631" align="aligncenter" width="547"]Vragen om uitleg bij Bart Schut leidde tot een blokkade. Bron: Twitter/ Bart Schut Vragen om uitleg bij Bart Schut leidde tot een blokkade. Bron: Twitter/ Bart Schut[/caption]

Wat vindt u, getuigt bovenstaande poster van jodenhaat?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties